FOLLOW US: facebook twitter

Αποκατάσταση, ανόρθωση και προοπτική με προοδευτική διακυβέρνηση

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Toυ Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το 2022 μας αποχαιρετά, αφήνοντας πίσω πολλαπλά και βαθιά προβλήματα. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια και το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών πληγώνουν βαθιά την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αδιαφορεί, ψεύδεται και προσπαθεί να παραπλανήσει. Το ενδιαφέρον της στρέφεται στην «τακτοποίηση» φίλων και ημετέρων. Ταυτόχρονα, με σκοτεινές πρακτικές έχει απαξιώσει θεσμούς, δημιουργώντας τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στη Χώρα.

Σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές πρέπει να μπει ένα τέλος. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας που θα εγγυάται την ταχεία οικονομική ανάταξη, την κοινωνική συνοχή και την αποκατάσταση της θεσμικής ομαλότητας.

Βασικό μέλημα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που μπορεί να επιτευχθεί με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας και την προστασία από τις αποκοπές. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη δραστική μείωση των τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα, με μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ αντίστοιχα.

Μια ακόμα σημαντική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του εισοδήματος. Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, με επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με επαναφορά της 13ης σύνταξης και αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ. Εξάλλου, κρίσιμη είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ανάκτηση της εργασίας, με την κατάργηση των αντικοινωνικών νόμων που νομιμοποίησαν, μεταξύ άλλων, τα 12ωρα και την απλήρωτη εργασία. Παράλληλα χρειάζεται ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, με προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών και μια σύγχρονη και εξωστρεφή Δημόσια Παιδεία, με κατάργηση αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουμε να επιδείξουμε στα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα, αυξάνοντας το αναπηρικό επίδομα και δημιουργώντας νέες υποδομές. 

Το Ισχυρό Δημοκρατικό Κράτος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή. Προς αυτή την κατεύθυνση  πρέπει να επανέλθει  η ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να καταργηθεί η τροπολογία της συγκάλυψης, που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.

Περαιτέρω, η Παραγωγική Ανασυγκρότηση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και επισιτιστικής αυτάρκειας. Επομένως, χρειάζεται η χρηματοδοτική στήριξη των πολύ μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με παροχή ρευστότητας, πρόσβαση σε δανειοδότηση με δίκαιους όρους και μείωση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί μια λύση στη δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, με διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια και δημιουργία τράπεζας στέγης. Ενώ απαιτείται μια γενναία αναδιαμόρφωση στα επιδόματα παιδιού και μητρότητας, όπως επίσης η εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικά γεύματα για τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Βεβαίως, πολλά πρέπει να γίνουν και στην Ηλεία, καθότι βιώνει τη συνεχή κυβερνητική υπονόμευση, ακυρώσεις, καθυστερήσεις, και το ξήλωμα δομών και υποδομών. Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας, η καταδικαστική απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, οι καθυστερήσεις σε βασικά έργα υποδομής, ο αποκλεισμός από το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης.

Πρέπει, λοιπόν, άμεσα, να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία του νομού μας με ιατρικό προσωπικό, να αποκατασταθεί η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα που ναρκοθετήθηκαν ή έχουν καθυστερήσει, όπως το «Πάτρα-Πύργος», το «Πύργος-Καλό Νερό- Τσακώνα», το έργο στη Λίμνη Καϊάφα, ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού, η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, ο σύγχρονος σιδηρόδρομος.

Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Πρόταγμα και προϋπόθεση για να τις πετύχουμε είναι η πολιτική αλλαγή, που μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί. Επαναφέροντας ξανά την κοινωνική δικαιοσύνη στη Χώρα και την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, βγάζοντας την Ηλεία από το περιθώριο και την υπανάπτυξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος