FOLLOW US: facebook twitter

«Αποκαλύφθηκε» η Πύλη του φράγκικου κάστρου Ωλένης

Ημερομηνία: 06-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

kastro-olena

Εργασίες ανάδειξης του μνημείου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον δήμο Πύργου, την Τ.Κ, τον πολιτιστικό σύλλογο Ωλένης και δεκάδες εθελοντές και κατοίκους της περιοχής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την συντήρηση του φράγκικου κάστρου της Ώλενας, που ξεκίνησαν την Δευτέρα το πρωί από την αρχαιολογική υπηρεσία, το Δασρχείο, τον δήμο Πύργου και την Τ.Κ Ωλένης και βεβαίως πολλούς εθελοντές κατοίκους του χωριού και μέλη του Λαογραφικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ωλένη».  Στόχος όλων να αναδείξουν αυτό το ιστορικό μνημείο, να γίνει επισκέψιμο από τον κόσμο και να φωτιστεί το σημείο της Πύλης του κάστρου.

kastro-olena2

Τις εργασίες επιβλέπει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Νάνσυ Ράλλη, ενώ παρών από την πρώτη μέρα ήταν ο πρόεδρος της Τ.Κ Ωλένης Λύσσανδρος Παπαδόπουλος όπως και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελική Δημητρακάκη. Το αξιοσημείωτο είναι, ότι σχεδόν όλο το χωριό βρίσκεται στο «πόδι», μικροί και μεγάλοι, βοηθώντας στον καθαρισμό του μονοπατιού και της πύλης του κάστρου που είχαν πνιγεί από τα χόρτα και τους θάμνους και ήταν αδιαπέραστο.

kastro-olena3jpg

Επί των έργω λοιπόν όλοι, με καπέλα και αξίνες, προσέφεραν εθελοντικά εργασία και μάλιστα εν μέσω φρικτής ζέστης, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν και ιδιαίτερα εργασίες καθαρισμού. Μετά από εντατική δουλειά, η πύλη του κάστρου- που για να ακριβολογούμε δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο από αρχαιολογικής άποψης αν η πύλη αυτή είναι τμήμα κάστρου η άλλου οχυρού γιατί δεν έχει χαρτογραφηθεί η περιοχή- αποκαλύφθηκε προς ικανοποίηση όλων όσων βοήθησαν στον καθαρισμό.

kastro-olena-ethelontes

Πάντως όπως σημείωσε η αρχαιολόγος κ. Νάνσυ Ράλλη, είναι ένα σημαντικό μνημείο από τα ελάχιστα σωζόμενα της φραγκοκρατίας και σε αρκετά καλή κατάσταση, γι αυτό και θα γίνουν στερεωτικές εργασίες όπου απαιτείται βάσει της ανασκαφής και της τεχνικής μελέτης στην οποία θα συνδράμουν και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Πύργου. Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του χωριού, στόχος της Τ.Κ είναι να αναδειχθεί το μνημείο και να γίνει επισκέψιμο και γι αυτό όλοι οι κάτοικοι της περιοχής θα συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Η πρόεδρος του Συλλόγου “η«Ωλένη» Αγγελική Δημητρακάκη, τόνισε από την πλευρά της ότι ο Σύλλογος πάντα δίνει το «παρών» σε τοπικές και πολιτιστικές δράσεις στην Ώλενα και τα μέλη του είναι παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς. Όλοι μαζί λοιπόν, έδωσαν ένα «χεράκι» και η πύλη του Κάστρου της Ώλενας αποκαλύφθηκε και έγινε το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του μνημείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος