FOLLOW US: facebook twitter

Απόγνωση προκάλεσε στους αγρότες το θερινό χαλάζι

Ημερομηνία: 17-06-2021 | Συντάκτης:
-Φόβος και ανησυχία για μηδενικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Ηλείας μετά το προχθεσινό θερινό χαλάζι, το οποίο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειας ελιάς και σταφίδας. Ο κυριότερος φόβος, όμως,  των πληγέντων παραγωγών είναι ότι δεν θα αποζημιωθούν γρήγορα και επαρκώς, εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος παραμένει απαρχαιωμένος και με διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, τὀνισε ότι το πρόβλημα των αποζημιώσεων παραμένει υπαρκτό.

«Παραμένει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το θέμα των αποζημιώσεων. Μπορεί η ζημιά να είναι 40% έρχεται ο ΕΛΓΑ σου αφαιρεί το 18% και μένει ένα 22% που είναι ένα τίποτα. Εμείς θέλουμε αποζημίωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή. Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην πρόληψη και στην προστασία των καλλιεργειών. Επίσης οι σκέψεις για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ θα είναι εις βάρος των αγροτών. Πληρώνουμε εισφορές 170 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, πέρυσι δόθηκαν μόνο 30 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος ενημερώθηκε για τις χζημιές και υπογράμμισε την ανάγκη να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση κα να έρθει ο ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί το γρηγορότερο δυνατόν.

«Οι παραγωγοί μας πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο»

Σε συνεννόηση με την διοίκηση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός των εποπτών γεωπόνων ώστε να γίνουν επισημάνσεις στις πληγείσες περιοχές. Από την περασμένη Παρασκευή που σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις σε δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελοειδή σύμφωνα με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας αναγγελίες έχουν γίνει για τις κοινότητες Ωλένης, Μυρτιάς, Κατακόλου, Βροχίτσας, Αλποχωρίου, Δουνείκων, Σοπίου, Κούμανι, Βρύνας κ.ά. Εκείνο το οποίο επεσήμανε ο κ Βασιλόπουλος, ήταν η ανάγκη άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές: « Ήδη επόπτες του ΕΛΓΑ, όπως ενημερώθηκα, επισκέπτονται τις περιοχές που επλήγησαν και θα περιμένουμε να έχουμε εικόνα της κατάστασης. Οι παραγωγοί μας πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο εκεί που υπάρχουν ζημιές για να συνεχίσουν να καλλιεργούν…»

«Ταυτόχρονα με τις καλλιέργειες οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. θα αποζημιωθούν και οι καλλιέργειες οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας»  δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέας Λυκουρέντζος.   Εντάσσονται και  θα αξιολογηθούν με τους όρους του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και οι καλλιέργειες, οι οποίες κατά την έλευση του παγετού δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας και τυπικά δεν αποζημιώνονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Για τις καλλιέργειες αυτές  θα  καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος