FOLLOW US: facebook twitter

Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:
Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα η ανακοίνωση

Του Χρήστου Κάτσικα

 

Κορυφώνεται η αγωνία για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΙΘ, οι βάσεις εισαγωγής πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή 27 ή τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.

Φέτος η «δράση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τα «δεδομένα» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών θα αφήσουν έξω από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση (για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, για να μην πάμε παλιότερα) περίπου το 1/3 των υποψηφίων καθώς πάνω από 30.000 υποψήφιοι θα «κοπούν» ή δεν θα «χωρέσουν» σε κάποια σχολή, αφήνοντας την ίδια στιγμή αριθμό-ρεκόρ κενών θέσεων (πάνω από 15.000).

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφήσει κενές θέσεις εισακτέων σε πάνω από 150 τμήματα, ενώ τουλάχιστον 50 από αυτά (στην πλειονότητά τους περιφερειακών Πανεπιστημίων), σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν θα είναι μετρημένος στα δάχτυλα.

 1ο Επιστημονικό Πεδίο:

Ανοδος στις υψηλόβαθμες – πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα είναι πολύ κοντά σε αυτές του 2019. Συγκεκριμένα αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50-250 μορίων, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να διεκδικήσει και περισσότερο από 250 μόρια άνοδο καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Σημαντική αύξηση πάνω από 400 μόρια αναμένεται να έχουν τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και όσα τμήματα έχουν ειδικό μάθημα τα Αγγλικά καθώς στο μάθημα αυτό καταγράφηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 και 18-20. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου, που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια, φέτος σκαρφαλώνει περίπου στα 9.000 μόρια με αποτέλεσμα περίπου 30 τμήματα, που πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ, να καταγράψουν τεχνητή άνοδο. Παράλληλα κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί το 36% των υποψηφίων, δηλαδή περίπου οι 8.000 από τους 22.500.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

 2ο Επιστημονικό Πεδίο:

Ανοδος βάσεων και χιλιάδες κενές θέσεις

Αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής από 450 μόρια και πάνω στις υψηλόβαθμες σχολές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και 200-400 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων. Παράλληλα στις σχολές που πέρσι απαιτούσαν 14.000-16.500 μόρια αναμένεται σημαντική άνοδος (ιδιαίτερα στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) που μπορεί να ξεπεράσει και τα 550 μόρια καθώς ένα τμήμα αριστούχων θα τις διεκδικήσει.

Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου καθώς η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,58 για τους υποψηφίους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Να σημειώσουμε ότι περίπου 40 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο.

Αντίθετα πτώση των βάσεων αναμένουμε στα τμήματα που πέρσι κινήθηκαν ανάμεσα στα 10.000 και τα 12.500 μόρια.

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

 3ο Επιστημονικό Πεδίο:

Εκτίναξη των βάσεων

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το πεδίο με τους λιγότερους υποψηφίους (12.777 φέτος), ωστόσο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων (να σημειώσουμε ότι φέτος έχουμε σχεδόν διπλασιασμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι).

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από 400 μόρια και έτσι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεών τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά Ιατρικών). Ανοδική έκρηξη των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 900 μόρια) αναμένεται και στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. H Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο πεδίο θα φτάσει το 9,70 (υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όλων των πεδίων) και θα ανεβάσει «τεχνητά» τις βάσεις λιγότερων από μια ντουζίνα χαμηλόβαθμων τμημάτων που στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 είχαν χαμηλότερη βάση.

 4ο Επιστημονικό Πεδίο:

Γενική άνοδος 250-600 μόρια

Οι υπερδιπλάσιοι αριστούχοι του πεδίου (στην κλίμακα μορίων 18-20 αποτυπώνονται 680 υποψήφιοι φέτος και 305 πέρσι) λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα θα σπρώξουν τις βάσεις ανοδικά (250-600 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Αντίθετα οι σχολές που πέρσι απαιτούσαν 9.500-11.500 μόρια θα είναι φέτος λιγότερο απαιτητικές, ενώ τεχνητά θα ανέβουν οι βάσεις εισαγωγής στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.000 μόρια, ενώ ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Το 38% των υποψηφίων, δηλαδή κοντά στους 9.300 από τους 24.376, δεν πιάνει τη βάση εισαγωγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος