FOLLOW US: facebook twitter

Αποφασισμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί να μην πουλήσουν σε χαμηλή τιμή

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:
Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη για την σταφίδα

Όλα τα δεδομένα που υπάρχουν για την φετινή παραγωγή και εμπορία κορινθιακής σταφίδας και κυρίως το θέμα της διασφάλισης της τιμής που «καίει» τους σταφιδοπαραγωγούς, θα τεθούν στο τραπέζι της ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου στην Πάτρα. Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιρισμών σταφίδας και βεβαίως η Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ).

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην σύσκεψη οι κορυφαίες εξαγωγικές εταιρίες που διατηρούν και συσκευαστήρια κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας , καθώς βασικό ζητούμενο είναι να διασφαλίσουν το θέμα της τιμής μια και ο τρύγος έχει ολοκληρωθει  στα περισσότερα σταφιδοχώρια και η σταφίδα βρίσκεται ήδη στα αλώνια, γι αυτό και  έχουν αρχίσει τα «παζάρια» για την τιμή. Οι σταφιδοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι να μην διαπραγματευτούν σε χαμηλή τιμή την διάθεση του προϊόντος τους , καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι συσκευαστήρια και εξαγωγείς κάνουν λόγο ακόμα και για τιμή που φτάνει το 1, 20 ίσως και το 1 ευρώ! Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη σύσκεψη θα είναι καθοριστική για την διάθεση της σταφίδας καθώς πιέζουν τα χρονικά περιθώρια. Οι σταφιδοπαραγωγοί εδώ και καιρό έχουν καλέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει την τιμή του προϊόντος, ωστόσο οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά και αρνούνται να στηρίξουν έναν κλάδο που έχει πληγεί καίρια, όχι μόνο από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή, σημαντικές ποσότητες Κορινθιακής σταφίδας, περσινής παραγωγής, παραμένουν αδιάθετες και αποθηκευμένες. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα και επηρεάζει αρνητικά την τιμή παραγωγού για την παρούσα περίοδο.  Το πρόβλημα είναι γνωστό, το Υπουργείο Αγροτικής Αανάπτυξης εδώ και μήνες προσπαθεί να αποφύγει να πάρει μέτρα,απλά ο υπουργός δηλώνει ότι βρίσκεται «στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών». Πάντως όπως δηλώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού, κάτω από 1,50 δεν πρόκειται να πουλήσουν τη σταφίδα και αν και στην αυριανή σύσκεψη δεν βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης, θεωρείται σίγουρο ότι πάμε για σοβαρές κινητοποιήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος