FOLLOW US: facebook twitter

Αποφάσεις της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας για την στήριξη σταφίδας, τομάτας και ελαιολάδου: 15 λεπτά/κιλό στους σταφιδοπαραγωγούς που παρέδωσαν σταφίδα το 2018

Ημερομηνία: 22-06-2019 | Συντάκτης:
-Παρέμβαση στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για το υπόλοιπο 30% της στρεμματικής ενίσχυσης και τα ΠΣΕΑ του 2018

Μια σειρά αποφάσεων  που έχουν σαν στόχο την στήριξη των τριών βασικών προϊόντων του νομού, την σταφίδα, την βιομηχανική τομάτα και το ελαιόλαδο αλλά και την στήριξη της ίδιας της Ομάδας, έλαβε το

Δ.Σ της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κατά την τελευταία του συνεδρίαση, Έτσι προς αυτήν την κατεύθυνση αποφάσισαν τα εξής:

-Σε ότι αφορά την Κορινθιακή σταφίδα το Δ.Σ της Ο.Π Αμαλιάδας θα ενισχύσει από το αποθεματικό του με 15 λεπτά το κιλό όλους τους σταφιδοπαραγωγούς που παρέδωσαν σταφίδα το 2018.

-Για την βιομηχανική τομάτα, αποφάσισε επειδή οι τοματοπαραγωγοί τα τρία τελευταία τουλάχιστον χρόνια είχαν μεγάλες απώλειες στο προϊόν λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες, να διατηρήσει τις κρατήσεις που ο νόμος επιβάλλει, σο 1,3. Όπως τόνισε εξάλλου ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας, μέχρι στιγμής η βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία έχει μια πολύ καλή πορεία, οι φυτεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και έχουν ήδη υπογράψει οι τοματοπαραγωγοί συμβόλαια με τις δύο τοματοβιομηχανίες του νομού, την Unilever και τον Κύκνο για παράδοση 110.000 τόνων, τη στιγμ΄που πέρυσι παρέδωσαν μόλις 55.000 τόνους λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες.

-Για το ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι από την Ο.Π Αμαλιάδας υπάρχει σε εξέλιξη τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Ομάδα, ο πρώτος χρόνος ολοκληρώθηκε έτσι όπως είχε προγραμματιστεί και για τον δεύτερο χρόνο αποφασίστηκε να δοθεί ξανά για δεύτερη χρονιά δωρεάν στους ελαιοπαραγωγούς εξοπλισμός όπως ελαιόπανα, πριόνια, κλαδευτήρια  κλπ υπό τον όρο το ελαιόλαδο που θα διαθέσουν να περάσει μέσα από την Ο.Π. για να μπορέσει και αυτή να συνεχίσει.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας αναφέρθηκε μιλώντας στην Πρωινή και στα αποτελέσματα των επαφών που είχαν με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Δ. Καρακώστα στην προχθεσινή επίσκεψή του στην Ηλεία σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου του ετέθησαν δύο από τα μείζονα θέματα που απασχολούν έντονα τους Ηλείους παραγωγούς. Όπως ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος, το ένα αφορά το υπόλοιπο 30% της στρεμματικής ενίσχυσης για το οποίο οι Ηλείοι παραγωγοί είχαν δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ ότι θα δοθεί τέλος Ιουνίου και ο κ. Καρακώστας είπε ότι υπογράφεται αυτές τις ημέρες  η απόφαση και οι παραγωγοί θα πληρωθούν πριν τις εκλογές. «Εμείς αυτό ζητάμε, τουλάχιστον να πληρωθούμε το υπόλοιπο 30% πριν τις εκλογές και ευελπιστούμε να γίνει». Όσον αφορά τα ΠΣΕΑ του 2018, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι πληροφορήθηκαν ότι η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη και οι φάκελοι βρίσκονται στην Πάτρα και η δέσμευση που έχουν είναι ότι τα χρήματα θα δοθούν εντός του καλοκαιριού. « Λοιπόν ίδωμεν- σημειώνει ο πρόεδρος της Ο.Π- εμείς ζητήσαμε και από τον κ. Καρακώστα και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δοθούν το συντομότερο δυνατόν γιατί οι αγρότες μας είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Όλες οι κατηγορίες πολιτών ενισχύθηκαν και στηρίχθηκαν με αρκετά από τα μέτρα της κυβέρνησης, πλην των αγροτών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος