FOLLOW US: facebook twitter

Αποδέσμευση της ενίσχυσης από τα δασικά: Τι αναφέρει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου-Σημαντικό το πρόβλημα της εμπλοκής των δασικών χαρτών στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Ημερομηνία: 14-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Με άδεια χέρια έμειναν αρκετοί αγρότες στην Ηλεία μετά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση στα τέλη Οκτωβρίου. Αιτία οι εκκρεμότητες που φαίνεται να υπάρχουν στο σύστημα με τους δασικούς χάρτες. Ακόμα και αγρότες που είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες εγκαίρως, είδαν στο λογαριασμό τους να φτάνουν ελάχιστα χρήματα ή ακόμα χειρότερα, καθόλου ευρώ.

Μιλώντας για το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως μια λύση θα ήταν να αποδεσμευτεί η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις εκκρεμότητες αυτές με τους δασικούς χάρτες και να δοθεί στους αγρότες που εμπλέκονται, η δυνατότητα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα. «Έγιναν στο τέλος του προηγούμενου μήνα οι πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, ήτοι το 70% από τη βασική ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς. Δυστυχώς τελευταία στιγμή εφαρμόστηκαν οι δασικοί χάρτες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα όπου εμπλέκονταν αγροτεμάχια ολόκληρα ή τμήματα στους δασικούς χάρτες να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό της πληρωμής. Αυτό δημιούργησε κάποιες μειωμένες επιδοτήσεις σε παραγωγούς που είχαν τέτοια εμπλοκή και υπάρχουν και κάποιες λίγες περιπτώσεις όπου δεν έγινε καθόλου η πληρωμή» εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Η αναζήτηση που κάναμε για το συγκεκριμένο θέμα μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στο δασαρχείο αλλά δεν υπήρχε ενημέρωση των δύο υπουργείων δηλαδή του του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Περιβάλλοντος από τη μια και από την άλλη, ότι οι παραγωγοί δεν ξέρουμε ακόμα μέχρι πότε έχουν περιθώριο να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να τακτοποιήσουν τα δασικά τους, για να μην έχουν πρόβλημα με την επιδότηση» είπε ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μη ληφθούν υπόψη σε αυτή την πληρωμή, οι εκκρεμότητες αυτές. «Έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί, έχουν σταλεί μηνύματα και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από εμείς σε όσους προσήλθαν τους δείξαμε που εμπλέκονται και σε ποιο ποσοστό προκειμένου να κάνουν τις ενέργειες τους. Επειδή όμως δεν υπάρχει πρακτικά το χρονικό περιθώριο έως την εξόφληση το Δεκέμβριο, να ολοκληρωθούν τις ενέργειες από τα Δασαρχεία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ήταν καλό να μην ληφθούν υπόψη σε αυτή την πληρωμή, να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία και να δώσουν ένα περιθώριο την επόμενη χρονιά ή όποτε ορίσει το υπουργείο να τακτοποιήσουν οι παραγωγοί τα θέματά τους. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, θα ληφθούν υπόψη και οι άλλοι παράγοντες που πλήττουν αυτή τη στιγμή τον παραγωγό όπως είναι η κακή ελαιοκομική περίοδος που εξελίσσεται» σχολίασε και συμπλήρωσε ακόμα πως οι αγρότες που έχουν εκκρεμότητες, με τα χρήματα της ενίσχυσης θα μπορέσουν – ακόμα και αν πριν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα – να τακτοποιήσουν τα θέματά τους αυτά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος