FOLLOW US: facebook twitter

«Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό»

Ημερομηνία: 21-03-2023 | Συντάκτης:

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο η εικαστική Έκθεση στον Πολυχωρο Πολιτισμού Ήλιδας με έργα του Οδυσσέα Άννινου και της Κωνσταντίνας Καφύρα Βαρελά «Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό» –

Καλλιτεχνική συνομιλία δύο διαφορετικών δημιουργών που εκπροσωπούν δύο διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Δύο σημαντικούς, διαφορετικούς ωστόσο δημιουργούς, δύο καλλιτέχνες με διαφορετική προσέγγιση και τεχνοτροπία, σε ύφος χρώματα και φόρμες, φιλοξενεί η αίθουσα εκθέσεων του Πολυχώρου Ήλιδας, καθώς το Σάββατο το απόγευμα εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση του Οδυσσέα Άννινου και της Αμαλιαδίτισσας εικαστικού Κωνσταντίνας Καφύρα- Βαρελά.

Τίτλος της έκθεσης την οποία επισκέφθηκαν πολλοί φίλοι της τέχνης από την ευρύτερη περιοχή « «Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό», όπου συναντώνται τα δύο αυτά καλλιτεχνικά ρεύματα που αντιπροσωπεύουν οι δύο καλλιτέχνες με τα έργα τους. Ο τίτλος της έκθεσης: «Από τον Ρεαλισμό στον Σουρεαλισμό», δημιουργεί και το θέμα αυτής της καλλιτεχνικής συνομιλίας, που στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Καφύρα – Βαρελά αποτυπώνεται μια πιστή αντιγραφή της πραγματικότητας, μέσα από τα θέματα της που κυριαρχεί «Η Γυναίκα».

Η γυναίκα μάνα, σύζυγος, ερωμένη, καλλιτέχνιδα ή απλή νοικοκυρά, που ακόμα και σε γυμνές εκδοχές, η Αμαλιαδίτισσα ζωγράφος θωρακίζει το ρόλο και την ηθική υπόσταση της γυναίκας, με τρόπο σεμνό και λιτό. Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Άννινος αποτυπώνει εικαστικά την αληθινή πορεία της σκέψης, ελεύθερη ή μάλλον απρόσκοπτη από κάθε λογική ή ηθική επιφύλαξη. Η δημιουργία του αναδεικνύει και την πορεία που του υπαγορεύει το υποσυνείδητο, ένας καθαρός ψυχικός αυτοματισμός που δίνει ταυτότητα στα έργα των Σουρεαλιστών, ξεφεύγοντας από ακαδημαϊκούς κανόνες και καθιερωμένες τάσεις αισθητικής.

Στην Αμαλιάδα είχε φιλοξενηθεί μάλιστα ξανά έκθεση του Οδυσσέα Άννινου στην οικία Τατάνη με τίτλο «Ο Μελισσοκόμος των Αγγέλων» με ζωγραφικά έργα του εμπνευσμένα από τις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, έργα του που παρουσιάζονται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επιλεγμένα σχολεία ανά την Ελλάδα.

Παρόντες ήταν και οι δύο καλλιτέχνες στα εγκαίνια της κοινής τους έκθεσης που υποδέχθηκαν τον κόσμο και τον ξενάγησαν και βεβαίως δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των επισκεπτών. Ανάμεσά τους μεταξύ άλλων οι βουλευτές Δ. Αυγερινοπούλου και Δ. Καλαματιανός, ο υπ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Φωτόπουλος, η ΓΓ του δήμου Ήλιδας Ν. Κοκκαλάρη, η αν. διοικήτρια του Νοσοκομείου Κρεστένων Αρ. Παπαδοπούλου κ.α. Την επιμέλεια της έκθεσης και όλο το στήσιμό της, είχαν οι δύο καλλιτέχνες Οδυσσέας Άννινος και Κωνσταντίνα Καφύρα- Βαρελά καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ήλιδας Βασίλης Καψής.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 24 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ώρες λειτουργίας 10.00- 13.00 & 18.00- 21.00- Αίθουσα εκθέσεων Δημοτικού θεάτρου Αμαλιάδας στον Πολυχώρο Ήλιδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος