FOLLOW US: facebook twitter

Από τον «Άρη» στον «Ιπτάμενο Ολλανδό»

Ημερομηνία: 17-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Υγεία

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Το ΕΣΥ στην Ηλεία θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον « Ιπτάμενο Ολλανδό », το πλοίο φάντασμα που καταδικάστηκε να πλέει διαρκώς σε συνθήκες τρικυμίας.  

Κανένα επικοινωνιακό ρετουσάρισμα και κανένας ισοπεδωτικός συμψηφισμός δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα.  

Δεν μπορούν να κουκουλώσουν την κατάρρευση της νοσηλευτικής κίνησης (πάνω από 30% όταν σε επίπεδο χώρας η αντίστοιχη μείωση τη διετία 2020-2021 έφτασε στο 12%) και τον αυξημένο αριθμό διακομιδών και απευθείας προελεύσεων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Πάτρας.

Δεν μπορούν να σκεπάσουν τις απώλειες, την τελευταία τριετία, τριών μόνιμων Παθολόγων, μιας Ενδοκρινολόγου (με ενεργό ρόλο στη λειτουργία της Παθολογικής), τεσσάρων γιατρών από τη ΜΕΘ, μιας Αναισθησιολόγου, μιας Ακτινολόγου, μιας Καρδιολόγου, ενός Πνευμονολόγου, δυο Ορθοπεδικών (η μια από το ΤΕΠ), ενός Χειρουργού, ενός Ουρολόγου χωρίς να περιλαμβάνονται όσοι συνταξιοδοτήθηκαν (6-7 αν δεν απατώμαι). Ατελείωτος ο κατάλογος των αποχωρήσεων και οι προσθήκες ελάχιστες.  

Δεν μπορούν να θαμπώσουν την έλλειψη προσανατολισμού, ενός ορίζοντα δηλαδή που όσο τον πλησιάζεις τόσο απομακρύνεται παραμένει ωστόσο αναγκαίος για να διατηρεί κανείς τον προσανατολισμό του σε εποχές θύελλας. Η επικοινωνιακή διαχείριση και η προσπάθεια αποδραματοποίησης της κατάστασης δεν είναι « ορίζοντας ». 

 Κι όλα αυτά σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον αρκετά ευνοϊκότερο με περισσότερους διαθέσιμους πόρους. Η δημοσιονομική προσαρμογή της προηγούμενης δεκαετίας προφανώς και άφησε τα ίχνη της στο ΕΣΥ. Το 2019 το σύστημα υγείας στην Ηλεία θύμιζε τον « Άρη » και την έξοδό του από το Ναυαρίνο το 1825 σε συνθήκες ασφυκτικού ναυτικού αποκλεισμού. Παρά τις απώλειες και τα κουρελιασμένα πανιά του ο « Άρης », το ΕΣΥ στην περίπτωσή μας, βγήκε στην ανοικτή θάλασσα. Προβλήματα υπήρχαν και τότε. Άλλωστε ποτέ δεν τα είχαμε κρύψει.  

Σήμερα το ΕΣΥ στο νομό έχει εγκλωβιστεί σε μια παγίδα « φθίνουσας απόδοσης ». Πορεύεται χωρίς όραμα και σχέδιο με απογοητευμένο πλήρωμα και κυρίως χωρίς προοπτική ανάκαμψης. Η εμπιστοσύνη των πολιτών φθίνει και στο Υπουργείο Υγείας ροκανίζουν το χρόνο μέχρι τις εκλογές.  

*Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος