FOLLOW US: facebook twitter

Από τις λαϊκές κατοικίες το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ – Έρχονται μειώσεις έως και 50%

Ημερομηνία: 20-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μετά την οριστικοποίηση της µη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές για την υλοποίηση της εξαγγελίας µείωσης του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενοµένης από τον φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2019.

Οι σχετικές διατάξεις για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ αναµένεται να έρθουν στη Βουλή εντός του ∆εκεµβρίου, µαζί µε τη διάταξη που θα ξηλώνει τη νοµοθετικήρύθµιση µείωσης των συντάξεων. Σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, οι διατάξεις για τη µείωση του ΕΝΦΙΑ θα αφορούν συνολικά 5,8 εκατοµµύρια µικροϊδιοκτήτες ακινήτων και οι µειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε δύο δόσεις. Μία το 2019 και η τελική το 2020. Σύµφωνα µε όσα έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονοµικών για τις µειώσεις, προκύπτει ότι η µείωση του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, δηλαδή το 2019, θα  αφορά µόνο τη λεγόµενη «λαϊκή κατοικία», δηλαδή φορολογουµένους που έχουν στην κατοχή τους µόνο ένα ακίνητο µικρήςαντικειµενικής αξίας. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή στη µείωση του 2020, οι µειώσεις θα επεκταθούν και σε όσους έχουν µεσαία ακίνητη περιουσία.

Ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουµένους πρόκειται να µειωθεί έως και 50%, ενώ η µεσοσταθµική µείωση θα είναι της τάξης του 30%.

Ο συντελεστής

Η µείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει µέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόµενο φόρο κάθε φορολογουµένου, ο οποίος όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα µειώνεται. Για παράδειγµα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί µειωτικός συντελεστής φόρου 30%. Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειµενικής αξίας από 80.000 έως 100.000, ο µειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25%, ενώ για περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση.

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020, η έκπτωση θα δίνεται και σε µεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες, αλλά σε πολύ µικρότεροβαθµό. Για παράδειγµα, για περιουσίες άνω του ενός εκατοµµυρίου ευρώ η µείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.

Το 2019 από τη µείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες, ενώ το 2020 οι ωφεληµένοι θα είναι κατά περίπου 400.000 περισσότεροι. Συνολικά ο φόρος των φυσικών προσώπων από περίπου 2,7 δισ. που βεβαιώνεται κάθε χρόνο θα περιοριστεί το 2020 σε 2 δισ. ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει µια συνολική ελάφρυνση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασµός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει σε τελικό στάδιο τη µετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η µετατροπή αυτή θα γίνει µέσω µεταφοράς του φορολογικού βάρους από τη µείωση στις µικρές περιουσίες στη µεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος