FOLLOW US: facebook twitter

Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»

Ημερομηνία: 28-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

Την υγειά μας να χουμε

Σύμφωνα με όσα είχαν θεσμοθετηθεί στις προηγούμενες ανάλογες κρίσεις (από το 2015 μέχρι σήμερα) και προκειμένου να αποφεύγονται  φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία νοσοκομείων, η διαδικασία ήταν η ακόλουθη:

Γινόταν η προκήρυξη των θέσεων (στη λήξη της θητείας των προηγούμενων) και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν τα βιογραφικά τους. Μετά την αρχική λεπτομερή αξιολόγηση των προσόντων τους από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), όσοι προκρίνονταν περνούσαν από την κρίση της αρμόδιας πενταμελούς επιτροπής και με προφορικές συνεντεύξεις.

Η επιτροπή αυτή αποτελούνταν από τον γεν. γραμματέα, τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΚΕΣΥ και δύο μέλη που διόριζε ο εκάστοτε υπουργός. Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε με τροπολογία στην απομάκρυνση του προέδρου του ΚΕΣΥ από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων και μάλιστα με αντικατάστασή του από έναν από τους προϊσταμένους Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται εδώ ότι ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ εκλέγεται από την ολομέλεια των επιστημόνων του οργάνου και αυτό διασφαλίζει, πλην της επιστημονικής κρίσης, και περισσότερη ανεξαρτησία στις επιλογές

Τα θεσμοθετημένα τυπικά προσόντα για αυτές τις θέσεις είναι:

– Μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας.

– Η επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

– Οι ξένες γλώσσες.

– Το αντικείμενο των σπουδών στο εξωτερικό (αν υπήρχε), το αναγνωρισμένο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκπαιδευτικό έργο σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.

Σήμερα η μόνη αναγνωρισμένη -από όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας- δεξιότητα των διορισμένων αρίστων (αρεστών) της κυβέρνησης είναι η… αφοσίωσή τους στο κόμμα και το κομματικό τους «μέσο».

Οσο για τη δέσμευση του υπουργού Υγείας περί αξιολόγησης ανά τρίμηνο, μάλλον αποτελεί την επιτομή της ειρωνείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος