FOLLOW US: facebook twitter

10 χρόνια Φουκουσίμα: Η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά η κατάργησή τους

Ημερομηνία: 11-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Σαν σήμερα, πριν 10 χρόνια, η ανθρωπότητα συγκλονιζόταν από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Επρόκειτο για το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά από εκείνο στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (σήμερα στην Ουκρανία), το 1986, του οποίου τις τραγικές συνέπειες ακόμα ζει η εν λόγω περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι το ατύχημα στην Φουκουσίμα προέκυψε από ισχυρότατο σεισμό, που συνοδεύτηκε από πελώριο τσουνάμι, σκορπώντας τον τρόμο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Άμεσος ο πολιτικός αντίκτυπος και στην Ευρώπη, με πολλές χιλιάδες οικολογικά ευαίσθητων πολιτών να ξεχύνονται στους δρόμους της Στουτγκάρδης, απαιτώντας το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας. Μπροστά στην κατακόρυφη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος των Πράσινων, η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε στις 30.5.2011 την σταδιακή κατάργηση 17 πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2022.

Παράλληλα, στην Ιταλία ζητήθηκε δημοψήφισμα από την Αριστερά και τους Πράσινους,   διά του οποίου οι   πολίτες αποφάσισαν (12-13 Ιουνίου 2011) την διατήρηση του μη πυρηνικού status της χώρας, κόντρα στις επιδιώξεις της δεξιάς κυβέρνησης του μεγιστάνα Μπερλουσκόνι.

Δύο μεγάλες νίκες του αντιπυρηνικού κινήματος, που αποδεικνύουν ότι η λαϊκή κινητοποίηση φέρνει αποτελέσματα, όσο και αν θέλουν κάποιοι σήμερα να την βάλουν στον «γύψο», με τον «μπαμπούλα»  της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα εγρήγορσης και στην γειτονιά μας. Ειδικότερα στο υψηλής σεισμικότητας  Ακούγιου  (περιοχή Αδάνων) της Τουρκίας, κατασκευάζεται μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο, του οποίου ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει το 2023, όπως ανακοινώθηκε χθες πανηγυρικά από τους προέδρους Ερντογάν και Πούτιν. Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος   ενός μεσογειακού Τσερνομπίλ, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καταλήγουμε διακηρύσσοντας μία ακόμα φορά ότι «η μόνη ασφάλεια από τα όπλα και τα πυρηνικά εργοστάσια, είναι η πλήρης κατάργησή τους» .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     

ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ                                                                                       

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος