FOLLOW US: facebook twitter

Από τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ οι συντάξεις

Ημερομηνία: 21-05-2020 | Συντάκτης:
efka

«Χέρι» στα αποθεματικά του φορέα έβαλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου, λόγω της ελεύθερης πτώσης των εσόδων του από τον Μάρτιο, με αφορμή την πανδημία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα Documento, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης διαθέτει έναν «κουμπαρά» της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Μόνο για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουνίου λοιπόν η διοίκηση πήρε από τα αποθεματικά 360 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα προφανώς δεν λύθηκε, αφού η απουσία ρευστότητας λόγω της γενικότερης κακής κατάστασης της οικονομίας, της ανεργίας και της αναστολής πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Αύγουστο, σημαίνει ότι τα χειρότερα μάλλον έρχονται.

Το δημοσίευμα τονίζει, ότι αν το ΕΦΚΑ συνεχίσει την ίδια τακτική, τα αποθεματικά του διαρκούν μόλις για έξι μήνες. Ηδη, σύμφωνα με το Documenti, έχει ενημερωθεί σχετικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και γι’ αυτό φέρνει στο τραπέζι σενάριο για τη μείωση των συντάξεων κατά 20% (αν και υφίστανται εισηγήσεις για πρόσκαιρη μείωση ακόμη και 50%) αφού δεν μπορεί να μηδενιστούν τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ προβλέπεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2020 και με δεδομένο ότι ο δείκτης της ανεργίας δεν θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 22%.

Τo δημοσίευμα αναφέρει ακόμη, ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν για τον μήνα Ιούνιο ως εξής:

• Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Μαΐου (σε όσους συνταξιούχους ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).

• Στους συνταξιούχους με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8 το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2020 τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

• Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

• Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων για τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή 29 Μαΐου.

• Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

• Επίσης την Παρασκευή 29 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου από το ΝΑΤ, το δημόσιο και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος