FOLLOW US: facebook twitter

Από Πανεπιστήμιο… κτίριο «φάντασμα»!

Ημερομηνία: 29-07-2022 | Συντάκτης:

Ξεκίνησε χθες η μεταφορά του εξοπλισμού του τμήματος Μουσειολογίας στην Πάτρα

-Τι δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ώρα που τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα θα μαθαίνουν σήμερα πόσους νέους φοιτητές θα υποδεχθούν στις πόλεις όπου εδρεύουν, ο Πύργος θα έχει στην οδό Ρήγα Φεραίου ένα κτίριο-φάντασμα, το οποίο θα μας θυμίζει κάθε φορά που θα περνάμε απέξω ότι κάποτε εδώ σπούδαζαν πάνω 2.000 φοιτητές, βυθίζοντάς μας στον προβληματισμό τι πήγε λάθος και ερήμωσε ο τόπος. Από την επόμενη εβδομάδα οι εγκαταστάσεις θα είναι άδειες, αφού από χθες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μεταφοράς του εξοπλισμού στην Πάτρα, για να αξιοποιηθούν στο νεοϊδρυθέν τμήμα Ιστορίας  & Αρχαιολογίας που θα ενσωματώσει ως κατεύθυνση τη Μουσειολογία.

Η μεταφορά ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, βάζοντας «τίτλους τέλους» στην εικοσαετή ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Ο πρόεδρος του τμήματος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, επέβλεψε –ως όφειλε- τη διαδικασία και στη συνέχεια έκανε λόγο για επιστημονική περιθωριοποίηση της Ηλείας με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος ακαδημαϊκής αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Κλείνει σήμερα ο 20ετής κύκλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ηλείας. Eίναι μια μέρα με ανάμεικτα συναισθήματα. Ήδη εφαρμόζεται το ΠΔ, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με την επιδιωκόμενη “μεταρρύθμιση” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και το τμήμα Moυσειολογίας καταργείται και ενσωματώνεται στο Ιστορίας & Αρχαιολογίας με έδρα πλέον στην Πάτρα. Οι φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας αλλά και των παλαιότερων τμημάτων θα εξυπηρετούνται πλέον από την Πάτρα», ανέφερε και πρόσθεσε πως από χθες μεταφέρεται ο εξοπλισμός και η υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του διδακτικού έργου στο νέο τμήμα.

«Ως πρόεδρος στις τελευταίες ημέρες του τμήματος προσπαθώ να ικανοποιήσω την απαίτηση, όπως είμαι υποχρεωμένος, ώστε να μεταφερθούν χωρίς ζημιές όλα τα αρχεία που είναι αναγκαία για τη διδακτική διαδικασία των φοιτητών. Από την 1η Σεπτεμβρίου οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν στην Πάτρα και τα συναισθήματά μου –και ως Ηλείου πολίτη- είναι ανάμεικτα, καθώς μετά από 20 χρόνια ο τόπος μένει μόνος. Είναι η μοναξιά της Ηλείας σε σχέση με το τι γίνεται σε όλη τη χώρα, ένας τόπος που βγαίνει βίαια από τον ακαδημαϊκό χάρτη και παραμένει ο μόνος νομός χωρίς σύνδεση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επισήμανε και περιέγραψε το ζοφερό μέλλον που ακολουθεί.

«Το κτίριο θα παραμείνει κενό και θα λείψουν τα χαμόγελα των φοιτητών από την τοπική κοινωνία. Εύχομαι να πράττει σωστά το κράτος, ανεξαρτήτως της δικής μου θέσης, που έχει δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ. Διαφωνούσα και διαφωνώ με την απόφαση για τη βίαιη μεταφορά του τμήματος και για το επιστημονικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό περιθώριο στο οποίο μπαίνει η Ηλεία, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του τόπου», σχολίασε με νόημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος