FOLLOW US: facebook twitter

Από το «μαξιλάρι» ασφάλειας τελικά τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης

Ημερομηνία: 16-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
Πηγές του υπ. Οικονομικών αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθούν 12-14 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 

Εντυπωσιακή μεταστροφή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων,  οι πόροι  γιατη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορονοϊού θα διατεθούν από το «μαλακό» μαξιλάρι(cashbuffer) των ταμειακών διαθεσίμων, ύψους 12-14 δισ. ευρώ, που άφησε ως «προίκα» η προηγούμενη κυβέρνηση. Την είδηση επιβεβαίωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι το «μαξιλάρι» επαρκεί για τη χρηματοδότηση των μέτρων έως και τον Ιούλιο. Επισημαίνεται ότι το λεγόμενο «σκληρό» μαξιλάρι, ύψους 15,7 δις ευρώ, είναι δεσμευμένο από τον ESM και μόνο κατόπιν σχετικής έγκρισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε πολύ πρόσφατα ισχυριστεί ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 20 δις. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Πρωινή» η Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Νόρα Κατσέλη υπογράμμισε την ανάγκη χρήσης του «μαξιλαριού», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί ανόδου των επιτοκίων δανεισμού σε μια τέτοια περίπτωση.

«Οι αγορές βλέπουν μακριά και προεξοφλούν τόσο τους κινδύνους όσο και τις μελλοντικές αποδόσεις.  Αν η ελληνική οικονομία αφεθεί να βυθιστεί σε ύφεση και ως εκ τούτου υπάρξει νέο κύμα υπερχρέωσης και μη εξυπηρετούμενων δανείων, νομίζει κανείς ότι τα επιτόκια δανεισμού θα μείνουν στα σημερινά, σχετικά χαμηλά τους,  επίπεδα;  To μήνυμα που πρέπει να σταλεί στις αγορές τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα θα πρέπει να είναι αντίστοιχο αυτού  που εξέπεμψε ο Ντράγκι πριν από  λίγα χρόνια για την κρίση της Ευρωζώνης: “Θα κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται για να κρατηθεί η οικονομία όρθια”», είχε τονίσει.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών,  Ευκλείδης Τσακαλώτος, στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην ενημερώσει επίσημα για τη χρήση του «μαξιλαριού», κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με επιθετικό τρόπο για την δημιουργία του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας, μας ενημέρωσε σήμερα μέσω διαρροών ότι έχει αρχίσει ήδη να το χρησιμοποιεί. Είναι αδιανόητο ότι δεν προέβη καν σε επίσημη ανακοίνωση, παρότι ο πρωθυπουργός έκανε διάγγελμα προχθές και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθημερινά σε περισσότερους του ενός τηλεοπτικούς σταθμούςΠροφανώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ελληνικού λαού εν κρυπτώ», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος