FOLLOW US: facebook twitter

Από Κυριακή σε Δευτέρα

Ημερομηνία: 29-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Να είμαστε καλά». «Να έχουμε υγεία». «Δεν βαριέσαι, όλα καλά». «Δόξα το θεό, υπάρχει δουλειά». Το ενδιαφέρον, ειδικά με το τελευταίο είναι ότι παραδοσιακά η έννοια του θείου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με την υγεία, ωστόσο στις μέρες μας η εργασία συνιστά κι αυτή εξαιρετικά αξιοσημείωτη σταθερά του βίου. Υγεία και δουλειά. Αυτό το ευχετικό δίπτυχο χαρακτήρισε έντονα και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και νομίζω πως είναι η πρώτη φορά, μετά από μία δεκαετία δομικών οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, που εκφράζεται με τέτοια σαφήνεια, κάτι το οποίο με τη σειρά του αποδεικνύει πως έχει καταστεί πλέον συλλογική συνειδησιακή αρχή.

Με άλλα λόγια, άμα έχεις υγεία και δουλειά, και εξυπακούεται το ίδιο για τους πολύ δικούς σου ανθρώπους, έχεις παραπάνω από έναν λόγους να είσαι ευγνώμων για τη ζωή. «Σώπα, μη μιλάς καθόλου», με νουθέτησε ένας γνωστός με τον οποίο είχαμε χρόνια να ιδωθούμε και συναντηθήκαμε τυχαία στον δρόμο. Δεν είχε νόημα να φέρω αντιρρήσεις, πόσο μάλλον υπό τέτοιες συνθήκες. Έσκυψα ελαφρά το κεφάλι, υποτασσόμενος με σεβασμό για ακόμη μία φορά στις πανθομολογούμενες αλήθειες της κοινωνίας μας. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτόν τον σεβασμό αφού αν τεθεί εν αμφιβόλω ή χαθεί ένα από αυτά τα δύο βασικά μεγέθη, καταλαμβανόμαστε από θλίψη και απογοήτευση.

«Καλά να είμαστε» λοιπόν, και έτσι καλά που θα είμαστε να ξεπερνάμε γρήγορα την δυσθυμία της ρουτίνας, την μελαγχολία της Κυριακής και την κατήφεια της Τσαγκαροδευτέρας. Να μην κοιτάζουμε τις σελίδες του ημερολογίου για πολύ ώρα, ούτε να δίνουμε μεγάλη σημασία στις μέρες που έρχονται και φεύγουν ίδιες και απαράλλακτες, γιατί μπορεί να κατηγορηθούμε για ύβρη απέναντι στους θεούς και την καλοτυχία με την οποία μας προίκισαν. Και πάνω απ’ όλα να θαυμάζουμε αυτούς τους εργάτες της ζωής που δεν σήκωσαν ποτέ κεφάλι και που δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για το καθήκον τους. Μάρτυς μου ο θεός, ξέρω πολύ καλά πόσο αξιοθαύμαστοι είναι και θα ήθελα πολύ μια μέρα να συγκαταλέγομαι στα επιφανή μέλη της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος