FOLLOW US: facebook twitter

Απεργία: Η χώρα σήμερα κατεβάζει ρολά – Δυο απεργιακές συγκεντρώσεις στον Πύργο

Ημερομηνία: 24-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Μέτωπο εργαζομένων κατά του νέου αναπτυξιακού νόμου

Την αντίθεσή της στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εκφράζει η ΑΔΕΔΥ με την 24ωρη απεργία, την οποία έχει προκηρύξει για σήμερα και στην οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα σε όλη την Ηλεία.

Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία (Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, ΕΛΜΕ Ηλείας, Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Πύργου κ.α.) θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο 2ο Λύκειο Πύργου ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα Ηλείας,  κ.α. θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στην πλατεία ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ «με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Δάσκαλοι και καθηγητές

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες καλούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές να συμμετάσχουν.

Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απόφαση για απεργία έχει πάρει ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Δημοσιογράφοι

Με τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τράπεζες

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας συμμετέχει στην απεργία με τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση:

-Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

-Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

-Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος