FOLLOW US: facebook twitter

Απεργία- αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση

Ημερομηνία: 27-09-2022 | Συντάκτης:

Συνέντευξη ΕΛΜΕ Ηλείας και Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Πύργου- Ολυμπίας για την αγωγή Κεραμέως

  • Προετοιμασία και για την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Την ώρα που εκδικάζονταν στα δικαστήρια η προσφυγή του Υπουργείου Παιδείας κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδία επειδή κήρυξε απεργία- αποχή από τους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού Συμβούλου- Μέντορα, μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου και Ολυμπίας, καταδίκαζαν με συνέντευξη τύπου, τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης που με εξπρές διαδικασίες έσυρε για ακόμα μια φορά τους εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια επειδή «τόλμησαν» όπως είπαν, να αμφισβητήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου επισήμανε ότι η προσφυγή στα δικαστήρια είναι μια προσφιλής τακτική που χρησιμοποιούν για να βγάζουν παράνομες τις απεργίες όχι μόνο των εκπ/κών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί και από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα το ν. Χατζηδάκη. «Με την Απεργία- Αποχή εκφράζουμε την αντίθεση μας στο θεσμό του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή που η αμερικανοσπουδαγμένη Υπουργός Παιδείας θέλει να εισαγάγει στο ελληνικό δημόσιο σχολείο δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και τις πραγματικές ανάγκες του Δημόσιου Σχολείου. Πρόκειται άλλωστε για μια πρόχειρη αντιγραφή ξενόφερτων μοντέλων και αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος που μόνο σκοπό έχουν να διαρρήξουν την ενότητα του συλλόγου διδασκόντων και στην ουσία να τον καταργήσουν. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, είναι η ύπαρξη και η λειτουργία του ίδιου του Συλλόγου Διδασκόντων. Με την Απεργία- Αποχή εκφράζουμε συνολικά την αντίθεση μας στην αντιεκπαιδευτική Αξιολόγηση γιατί στοχεύει στην καρδιά του Δημόσιου χαρακτήρα του Σχολείου. Μέσα από αυτή την αξιολόγηση θέλουν να μετατρέψουν το σχολείο σε επιχείρηση και τη μόρφωση των μαθητών μας σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα.   Ήδη το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προκήρυξη Απεργίας- Αποχής από τους θεσμούς του Μέντορα και του Ενδοσχολικού Συντονιστή και το ίδιο καλούμε να κάνει και η ΟΛΜΕ. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 του Νοέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς και τη καλυτέρευση των όρων διαβίωσης και εργασίας των εκπ/κών και όλων των εργαζομένων».

«Η μάθηση και η γνώση είναι δύναμη, και δε το θέλουν!»

Ακολούθως η κ. Βάσω Λιάπη, μέλος του ΣΕΠΕ Πύργου- Ολυμπίας, πρόσθεσε ότι ο τρόπος επιλογής των δήθεν καινοτόμων θεσμών αποκλειστικά από τη διεύθυνση του σχολείου, δημιουργεί τις προϋποθέσειςσχηματισμού μιας ιδιότυπης «ηγετικής ομάδας», θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον απαραίτητα κομβικό ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων ως κυρίαρχο όργανο διοίκησης της σχολικής μονάδας, καθώς και τον ρόλο του Διευθυντή/Προϊσταμένου και του Συμβούλου Εκπαίδευσης. «Η αποστροφή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ προς κάθε συλλογική δραστηριότητα και συνεργασία οδηγεί κάθε νομοθέτημά της, με μοναδικό στόχο την  ενίσχυση της ατομικότητας ως κυρίαρχου παράγοντα επαγγελματικής εξέλιξης στο σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση το παιδαγωγικό και συνεργατικό κλίμα που είναι απαραίτητο στην ομαλή λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας.

Ο μόνος τρόπος όμως να πείσει η Υπουργός εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές για τους καινοτόμους – κατά την ίδια –  θεσμούς είναι η Επιβολή τους…  Μόνος τρόπος για το ΥΠΑΙΘ είναι ο δρόμος των δικαστικών προσφυγών και των διώξεων και, μάλιστα, με fast track διαδικασίες. Μια γνωστή τακτική της οποίας το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αναμενόμενο.

Όμως το δημόσιο σχολείο και οι λειτουργοί του δεν εκφοβίζονται… Η αλήθεια και το δίκιο είναι ορατά. Η πραγματικότητα αποκαλύπτει καθημερινά ότι μόνο μάθημα δεν γίνεται στα σχολεία, όσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς γραφειοκρατικές, ανούσιες και άστοχες διαδικασίες. Η μάθηση, η γνώση είναι δύναμη και μεγαλώνοντας πολίτες που γνωρίζουν, που κρίνουν, που αξιολογούν δεν μπορούμε να τους ελέγχουμε και να τους κινούμε ως μαριονέτες. Η πολιτική επιθυμεί άβουλους πολίτες, χωρίς άποψη. ΜΟΝΟ έτσι μπορεί να επιτύχει τη χειραγώγηση των μαζών. Όσο όμως οι πολιτικές επιδιώκουν την αμάθεια, οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση και την ανάπτυξη ολόπλευρων προσωπικοτήτων. Θα στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο και θα παλεύουμε για όσα οφείλει να προσφέρει σε όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τους μαθητές και μαθήτριές μας… Για να εξασφαλίσουμε σε ΟΛΟΥΣ τους ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους, να κρίνουν, να επιλέγουν, να διεκδικούν».

«Μάχη» για παιδαγωγική ελευθερία

Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλοπούλου, επισήμανε ότι σε μια περίοδο ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, αυταρχισμού και καταστολής, η κυβέρνηση της ΝΔ και της Κεραμέως προσπαθεί να προχωρήσει την αξιολόγηση  με τη δημιουργία νέων δομών με απλήρωτη υπερωριακή εργασία, με εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών μέσα στους συλλόγους διδασκόντων, που προετοιμάζουν το δρόμο της ατομικής αξιολόγησης. «Όμως οι  εκπαιδευτικοί σε όλα αυτά γυρίζουν την πλάτη και συμμετέχουν μαζικά στην απεργία- αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ και η οποία επεκτείνεται και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις ΕΛΜΕ – ανάμεσα τους και η ΕΛΜΕ Ηλείας,  να παίρνουν αποφάσεις για απεργία αποχή μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες τους. Είμαστε ενάντιοι στο σχολείο της αγοράς, της ταξικής επιλογής, του ανταγωνισμού, της αξιολογικής ιεραρχίας και των ατομικών «λύσεων». Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση δεν είναι η μάχη των εκπαιδευτικών που φοβούνται να κριθούν.  Είναι η μάχη  για παιδαγωγική Ελευθερία στην τάξη και για δημοκρατική λειτουργία του σχολείου· είναι η μάχη για δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών·είναι η μάχη για αξίες και δικαιώματα που με εργαλείο την αξιολόγηση εξανεμίζονται.

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψοςτων περιστάσεων και να αναλάβει την ευθύνη της προκήρυξης της Απεργίας Αποχής με κάθε τρόπο·  τις ΕΛΜΕ και όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη οργάνωσης και κλιμάκωσης του συλλογικού αγώνα  απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις».

Επιπλέον, ο ταμίας της ΕΛΜΕ Τρύφωνας Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στο να υλοποιεί το μακροχρόνιο σχέδιο της που είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου και πως οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους αντιστέκονται. «Δάσκαλοι και καθηγητές είμαστε ενάντια σε αυτά τα σχέδια και θα προσπαθήσουμε να τα εμποδίσουμε. Θα εκμεταλλευτούμε τη δύναμη μας και δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» είπε και έφερε ως παράδειγμα το Γυμνάσιο Βουνάργου όπου δεν έχει εγκριθεί το ολιγομελές τμήμα του τομέα υγείας. «Αυτή είναι στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης, προσπαθώντας να μειώσει το κόστος παρατάει τα παιδιά χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα» είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος