FOLLOW US: facebook twitter

Απέραντη λίμνη ο κάμπος των Μακρισίων! – Το άνοιγμα των θυροφραγμάτων στο φράγμα του Αλφειού ζητούν οι καλλιεργητές

Ημερομηνία: 08-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος των Μακρισίων μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου, αφού τα συσσωρευμένα νερά στους αγρούς παραμένουν στάσιμα και δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς της περιοχής. Το τοπικό αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφείου λειτουργεί σε πολύ χαμηλό ρυθμό, αδυνατώντας να εξασφαλίσει γρήγορη αποσυμφόρηση των υδάτων, με συνέπεια να ελλοχεύει κίνδυνος για τις γεωργικές εκτάσεις ενόψει της ερχόμενης αρδευτικής περιόδου.

Προκειμένου να βρεθεί προσωρινή λύση που θα απομακρύνει τα νερά, προχθές το πρωί αποφασίστηκε να ανοιχθεί το προστατευτικό ανάχωμα για να φύγουν τα νερά από τον Κάμπο και να μπορέσουν εγκαίρως οι καλλιεργητές να ετοιμαστούν για την ερχόμενη αρδευτική περίοδο. Στο σημείο βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Γιάννης Δάγκαρης, και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Γριβάκης, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα θυροφράγματα στο φράγμα του Αλφειού, για να κατέβει η στάθμη του Σελινούντα και να αποσυμφορηθεί ο Κάμπος.

Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή», είναι αναγκαίο να ανοίξουν για αρκετές ημέρες τα θυροφράγματα, διότι μέχρι στιγμής τα νερά παραμένουν στάσιμα και η όποια αποσυμφόρηση γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

«Σπάσαμε το ανάχωμα διότι ήταν μονόδρομος για να φύγουν τα νερά από τα χωράφια. Δεν είναι όμως αρκετό αυτό. Είναι απαραίτητο να ανοίξουν άμεσα τα θυροφράγματα και να μείνουν ανοιχτά για μέρες, προκειμένου να κατέβει αισθητά η στάθμη του Σελινούντα για να φύγουν τα νερά από τον Κάμπο των Μακρισίων. Αν μείνουν κι άλλες μέρες τα νερά στάσιμα, οι παραγωγοί της περιοχής δεν πρόκειται να μπορέσουν να μπουν να καλλιεργήσουν πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν αντέχει η περιοχή κι άλλο πλήγμα, διότι ήδη το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί με τα πορτοκάλια. Αυτή τη στιγμή, τίθενται σε κίνδυνο η σταφίδα, τα αμπέλια και η μηδική. Έχουμε ενημερώσει σχετικά και την Περιφέρεια για το αίτημά μας», τόνισε ο κ. Γριβάκης.

Ο παραγωγός της περιοχής και πρώην πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Θανάσης Δάγλαρης, εξέφρασε τηγαπόνγωσή του αντικρίζοντας τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, επισημαίνοντας ότι δεν αντέχει άλλη ζημιά ο αγροτικός κόσμος.

«Τα νερά είναι στάσιμα και κοντεύουμε δύο εβδομάδες από τις βροχές. Αν δεν απομακρυνθούν γρήγορα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε εγκαίρως ούτε τι απόδοση θα έχουν αν τελικά μπούμε μέσα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να φεύγουν άμεσα τα νερά, διότι έχουμε το ίδιο πρόβλημα κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τις βροχές και τις πλημμύρες. Όπως βλέπετε η κατάσταση είναι δύσκολη. Πότε θα μπούμε στα χωράφια μας; Δεν αντέχουμε κι άλλη ζημιά, μετά από αυτό που πάθαμε και στο πορτοκάλο», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος