FOLLOW US: facebook twitter

Απειλή κατασχέσεων για 71.000 αγρότες με οφειλές ΟΓΑ

Ημερομηνία: 06-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

agrotesΣτη «μαύρη τρύπα| του ΚΕΑΟ για οφειλόμενες εισφορές άνω των 5.000 ευρώ

Mε ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μάλιστα, προ ημερών εστάλη η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ. Δεδομένου μάλιστα πως χιλιάδες αγρότες έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών, ελλοχεύει ο κίνδυνος δεσμεύσεων λογαριασμών και επιδοτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Έθνος.

Βέβαια, το συγκεκριμένο Κέντρο, έχει αναλάβει μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι μεγαλύτερες των 5.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά, την ευθύνη της είσπραξης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ανά την επικράτεια. Οι δανειστές, έχουν διαπιστώσει ότι μέσω του ΚΕΑΟ μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες είσπραξης και πιέζουν ώστε να μεταφερθούν εκεί ακόμα και περιπτώσεις με οφειλές, μικρότερες από το ανωτέρω όριο των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση.

Παράλληλα, υπάρχει στη «φαρέτρα» των εισπρακτικών μηχανισμών και η διάταξη νόμου που δίνει το δικαίωμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών, αλλά και των φορολογικών εισφορών των αγροτών με επιδοτήσεις.

Με ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά πιστωτικό ίδρυμα, στα επίπεδα των 1.250 ευρώ, δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο μιας τοπικής εφορίας ή του ΟΓΑ να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη, έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.

Τυχόν προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, μέσω ΕΣΠΑ για προγράμματα αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης, δεν κατάσχονται. Όμως μπορούν να κατασχεθούν, μετά την ολοκλήρωση του όποιου έργου, οι τελικές πληρωμές.

Εάν όμως αρθούν όλες οι εξαιρέσεις, πρόταση που έχει κατατεθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, τότε θα μπορούν να κατασχεθούν όλα τα κονδύλια που θα θεωρούνται ενίσχυση από την ΕΕ.

Πηγή Agronews


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος