FOLLOW US: facebook twitter

Απευθείας παρακράτηση των ΚΑΠ για τις οφειλές στον ΦΟΔΣΑ

Ημερομηνία: 11-11-2022 | Συντάκτης:

-Αίτημα προς τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΣ αποφάσισε το ΔΣ του Συνδέσμου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αίτημα στη ΔΕΗ για απευθείας παρακράτηση των χρημάτων που οφείλουν οι δήμοι της Ηλείας στον ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει η διοίκηση του Συνδέσμου, προκειμένου να μειωθεί το συσσωρευμένο χρέος.

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές των Δήμων-μελών του Συνδέσμου προς αυτόν, όπως αυτές αναφέρονται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Ήλιδας, από την απόδοση εισφορών των ετών 2009-2019, υπόλοιπα τιμολογιακής πολιτικής του 2021 και υπόλοιπα χρηματικών καταλόγων για διαταγή πληρωμής που αφορούσε το διάστημα 28.8.2019-31.12.2019, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν σταλεί πολλαπλές επιστολές υπενθύμισης προς τους Δήμους με τις οποίες ζητείται η άμεση καταβολή των οφειλόμενων εισφορών.

Παράλληλα, τόνισε ότι με βάση τη νομοθεσία, όταν ένας δήμος καθυστερεί την τριμηνιαία δόση της ετήσιας εισφοράς για πάνω από έναν μήνα, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται υποχρεωτικά ύστερα από αίτημα του οικείου ΦΟΔΣΑ και αν είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων εσόδων από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, τότε το αίτημα υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών και η οφειλή παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

«Καθώς ο Σύνδεσμος δεν έχει άλλους πόρους για την λειτουργία του και δεν χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ ή άλλους πόρους της κεντρικής διοίκησης, παρά μόνο από τη γενική εισφορά των μελών του και επειδή οι συσσωρευμένες οφειλές των δήμων από την γενική εισφορά για τα έτη 2009-2019 και τα υπόλοιπα της τιμολογιακής πολιτικής έτους 2021, καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη λειτουργία του και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του από συμβάσεις κ.ά., προτείνεται η παρακράτηση των καθυστερούμενων οφειλών(…)» επισήμανε ο κ. Λυμπέρης, πρόταση με την οποία συμφώνησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να αποσταλεί το αίτημα προς τη ΔΕΗ για την απευθείας παρακράτηση σε ποσοστό 100% των υπολοίπων χρηματικών καταλόγων για διαταγή πληρωμής που αφορούσε το διάστημα 28.8.2019-31.12.2019 και τα υπόλοιπα της τιμολογιακής πολιτικής έτους 2021, μείον τις τυχόν καταβολές που γίνουν από την ημερομηνία της απόφασης έως την υλοποίησή της.

Σε περίπτωση κατά την οποία τα ποσά που θα εισπραχθούν από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού δεν καλύπτουν το οφειλόμενο ποσό, την αποστολή αιτήματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών για παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η παρακράτηση θα γίνει και θα αποδοθεί στον Δήμο Ήλιδας, που χρεώνεται με τα ποσά διαχείρισης απορριμμάτων από την Διαχειριστική Εταιρεία Απορριμμάτων Ν Ηλείας Α.Ε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος