FOLLOW US: facebook twitter

Απαξίωση και άνιση μεταχείριση – Απογοητευτικές απαντήσεις από τον ΥΦΥΠΟΙΚ, Απ. Βεσυρόπουλο, στον Μιχ. Κατρίνη

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
-Αγνοείται η τύχη του σχεδίου αποκατάστασης στην Ηλεία, επισήμανε ο Ηλείος βουλευτής και κοινοβ. Εκπρ. Του ΚΙΝΑΛ
-Την ενίσχυση επιχειρήσεων που υπέστησαν έμμεση αλλά σοβαρή ζημιά ζητά ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης

Η απαξίωση και η άνιση μεταχείριση της πυρόπληκτης Ηλείας από την κυβέρνηση είναι το βασικό στοιχείο που προέκυψε από τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Μιχάλη Κατρίνη προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τον ελλιπή χαρακτήρα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πυρόπληκτη Ηλεία, σε σύγκριση με τα μέτρα που θεσπίστηκαν για την Εύβοια, και για το αν θα θεσπιστεί ειδικό σχέδιο Ανασυγκρότησης για τον νομό μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | Liberal.gr

Το… μήνυμα της απαξίωσης εστάλη προτού καν καταθέσει προφορικά την ερώτηση ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, αφού στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν εμφανίστηκε ούτε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ούτε ο καθ΄ύλην αρμόδιος υφυπουργός Κρατικης Αρωγής για τους πυρόπληκτους, Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στις σαφείς ερωτήσεις του κ. Κατρίνη για το αν προβλέπεται συγκεκριμένο σχέδιο για την Ηλεία και ποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί για να καλυφθεί το χαμένο αγροτικό εισόδημα, ο –συμπαθής και σοβαρός- Απόστολος Βεσυρόπουλος απάντησε τεχνοκρατικά διαβάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς απαντήσεις στα σαφέστατα ερωτήματα του Ηλείου βουλευτή.

Στη δευτερολογία του ο Κ. Κατρίνης, εμφανώς ενοχλημένος, εξέφρασε την απορία του και ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του κ.Σταϊκούρα και του κ. Τριαντόπουλου, αλλά και για την αόριστη απάντηση του κ. Βεσυρόπουλο, ζητώντας εκ νέου καθαρή απάντηση για το αν θα ισχύσουν και στην Ηλεία τα οριζόντια οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Εύβοια.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει ενοχλητικά ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο αποκλείονται από τα μέτρα αποκατάστασης πυρόπληκτες περιοχές, όπως η Ηλεία. Δεν έχει άλλωστε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, και μετά από πίεση, εξήγγειλε σχέδιο αποκατάστασης και της Ηλείας, του οποίου έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Θα συμμετάσχουν οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας στην εν λόγω επιτροπή;» αναρωτήθηκε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να εντάξει την Ηλεία στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Μ. Κατρίνης: «Όχι στην αρωγή δύο ταχυτήτων»

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη δίκαιης μεταχείρισης της Ηλείας κατ’ αναλογία των μέτρων που ισχύουν για την Εύβοια και όχι την «αρωγή δύο ταχυτήτων», όπως η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, η αναστολή δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και πλειστηριασμών, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 2022, 2023 και η αναστολή συμβάσεων εργασίας με επιδότηση εργαζόμενων. Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να υλοποιηθούν για τις πυρόπληκτες περιοχές μέτρα όπως η αναπλήρωση χαμένου αγροτικού εισοδήματος σε βάθος 5ετίας, η αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, ειδικό πρόγραμμα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις με το 70% του ποσού να μην επιστρέφεται και ρύθμιση των «πυροδανείων».

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος στη δευτερολογία του επικαλέστηκε την καθυστέρηση αποστολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από την Περιφέρεια, προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία να προβεί σε έκδοση αποφάσεων επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων.

«Μόλις αυτό γίνει θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες», απάντησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διατάξεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπουν τη στήριξη αγροτών που έχουν υποστεί ζημιά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αποφεύγοντας να απαντήσει και στο ερώτημα σε σχέση με τα κριτήρια διάθεσης των πόρων του Ταμείου Αρωγής.

Κ. Λεβέντης: «Να διευρυνθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πυροπλήκτων»

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να διευρύνει τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Ηλείας, όπως έγινε και στην Εύβοια, διότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών υπέστησαν έμμεση αλλά σοβαρή οικονομική ζημιά εξαιτίας της πυρκαγιάς.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων που ισχύουν ως τώρα, τα οποία σαφώς και είναι θετικά. Όμως υπάρχουν επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές απώλειες εξαιτίας τις πυρκαγιάς, όπως οι ξενοδοχειακές και τουριστικές-εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στις οποίες καταγράφηκε βίαιη διακοπή του τουριστικού ρεύματος, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων έφτανε σε πληρότητα 100% για όλο τον Αύγουστο. Θα πρέπει και αυτές οι επιχειρήσεις να αξιολογηθούν ως πυρόπληκτε και να στηριχθούν άμεσα και επαρκώς από την πολιτεία», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος