FOLLOW US: facebook twitter

«Γιατί υπονοούμενα κύριε Τσιτσή;»: Απάντηση του Νοσ. Αμαλιάδας στο Δ/ντή Μαιευτικής Κλινικής Ν.Μ Πύργου σχετικά με το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Μαιών

Ημερομηνία: 17-01-2020 | Συντάκτης:

Απάντηση, στα «υπονοούμενα» όπως υποστηρίζει, του Δ/ντή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου Βασίλη Τσιτσή, αναφορικά με το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών, στο σχετικό ρεπορτάζ της «Πρωινής» για τα χαμηλά ποσοστά καισαρικών στην Ηλεία, δίνει με ανακοίνωση του το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

«Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ την Τρίτη 14/01/2020 με τίτλο «Μόνο στο 39% οι καισαρικές τομές στην Ηλεία όταν στην Ελλάδα είναι 60%»,  και μερικά από τα λεγόμενα του Ιατρού Γυναικολόγου, αναφέρουμε τα εξής:

Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως ακόμα μια φορά ο λόγος σας, αντί να είναι υποστηρικτικός απέναντι σε μια υπηρεσία θεσμοθετημένη, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και πανελλαδικά, είναι απαξιωτικός. Οι Μαίες που απαρτίζουν το πρώτο (πιλοτικό) Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Μαιών του Νομού Ηλείας, υφίσταται εδώ και τέσσερα χρόνια.  Οι δράσεις των Μαιών που αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλο το Νομό, επέφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναγνωρίστηκαν από την Πολιτεία και οδήγησαν στην ένταξη του Δικτύου στον Νόμο που αφορά την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το άρθρο 12( με την υπ’ αρ. 4486/7-8-17) αναβαθμίζοντας το ρόλο της Μαίας  στην κοινωνία.

Από τις εννιά Μαίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στις οποίες άστοχα τις βάλατε όλες μαζί, μόνο οι πέντε ανήκουν στο Δίκτυο. Όσον αφορά τις δηλώσεις σας για τα μειωμένα ποσοστά Καισαρικών Τομών στο Ν. Ηλείας, ο στόχος είναι κοινός με τους στόχους των Μαιών του Δικτύου, οι οποίες με την επιστημονική τους κατάρτιση μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εγκύων – ενδεικτικά μόνο του συντονιστικού 1183 μαθήματα μέχρι σήμερα – και όχι με τις «συζητήσεις» όπως αναφέρετε, τα οποία μαθήματα προωθούν τον Φυσιολογικό Τοκετό και τον Μητρικό Θηλασμό. Στην αναφορά που κάνετε για τη λήψη του τεστ-Παπανικολάου που πραγματοποιείται από τις Μαίες του Δικτύου σας ενημερώνουμε για το άρθρο 12 του ίδιου Νόμου, το οποίο κατοχυρώνει επαγγελματικά τις δράσεις και τις ενέργειες του Δικτύου Μαιών και σας βεβαιώνουμε ότι τηρούν τα προβλεπόμενα με ενημέρωση των δράσεων τους σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση προς τις διοικήσεις της Ν.Μ Αμαλιάδας, Γ.Ν. Ηλείας και 6η ΥΠΕ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μέρος του έργου των Μαιών του Δικτύου,  έχει παρουσιαστεί (Τεστ Παπανικολάου) από Γιατρούς της κλινικής σας, σε εργασία, στο Πανελλήνιο Ιατρικό συνέδριο το 2018. Παρακάτω σας παραθέτουμε το συμπέρασμα της παραπάνω εργασίας.

«Ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παρόλο που μπορεί να προληφθεί αποτελεί σήμερα συχνό γυναικολογικό καρκίνο. Οι Μαίες μέσω του Πιλοτικού προγράμματος καθοδηγούν το πληθυσμό των γυναικών απομακρυσμένων περιοχών όπως του νομού Ηλείας και των προσφύγων του χωριού Μυρσίνης  φαίνεται να ανταποκρίνεται θετικά στην συμμετοχή σε προγράμματα που στοχεύουν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου».

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το σύνολο των γυναικών που έχουν δεχτεί υπηρεσίες από τις Μαίες του Συντονιστικού της Ν.Μ. Αμαλιάδας είναι 16614, εκ των οποίων τα 8319 είναι τεστ-Παπανικολάου και έχουν πραγματοποιηθεί 1067 εξορμήσεις σε όλο το Ν. Ηλείας μέχρι σήμερα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος