FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση Πάνου Τριγάζη σε Μουσταφά Μπατίχι

Ημερομηνία: 15-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Κρίνω θετικό το γεγονός ότι η Πρωινή διαβάζεται και στην Αθήνα. Υπενθυμίζω ότι το άρθρο μου ήταν για τον Μαντέλα και την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, μεγάλη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης παγκοσμίως.

Για το Παλαιστινιακό έκανα δήλωση πρόσφατα (30.1.2020), σχετικά με το σχέδιο Τραμπ, που ήταν η ακόλουθη.

«Η μέχρι τώρα θέση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ακυρώνεται από το σχέδιο Τραμπ για δήθεν λύση του Παλαιστινιακού. 

Η επιλογή αυτή εκ μέρους του «πλανητάρχη» ενταφιάζει, κυρίως με δική του ευθύνη και του φίλου του Νετανιάχου, την ήδη ανενεργή διαδικασία ειρήνης για το Παλαιστινιακό, το οποίο παραμένει πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στο σύνολο της περιοχής. Λογικά, το σχέδιο Τραμπ, αν εφαρμοζόταν, θα  υπονόμευε μακροχρόνια και το κράτος του Ισραήλ, αφού η ασφάλεια και του ίδιου συνδέεται αδιάρρηκτα με την ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους της Παλαιστίνης.

Το σχέδιο Τραμπ αφοπλίζει και την ηγεσία της PLO, ειδικότερα τον πρόεδρο Αμπάς έναντι των παλαιστινίων και άλλων αράβων φονταμενταλιστών, που αντιτίθενται ακόμα και στην αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ. Με λίγα λόγια, το σχέδιο Τραμπ στην ουσία δεν είναι σχέδιο ειρήνης».

Για να μην πολυλογώ, θα έπρεπε οι φίλοι παλαιστίνιοι να εστιάζουν στο σήμερα και όχι στο τι συνέβη το 1948.   Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για τον πολύπαθο λαό, ίσως τον πλέον αδικημένο του κόσμου. Ωστόσο, δεν είδα πουθενά στην απάντηση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας την θέση του προέδρου Αμπάς και της PLO υπέρ της λύσης δύο κρατών στην ιστορική Παλαιστίνη,  ισραηλινού και παλαιστινιακού, θέση και του ιστορικού ηγέτη των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος είχε αναγνωρίσει και το κράτος του Ισραήλ, κόντρα στους φανατικούς τύπου Χαμάς.

Βύρωνας 13 Μαρτίου 2020


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος