FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση κ. Οικονόμου σε επίκαιρη ερώτηση της Δ. Αυγερινοπούλου για την αποζημίωση των παραγωγών της Ηλείας: Οι πληγέντες αγρότες θα αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια!

Ημερομηνία: 22-06-2021 | Συντάκτης:

Συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, που έθεσε το ζήτημα της έγκαιρης εκτίμησης και της άμεσης αποζημίωσης των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας από τη χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου.

Έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών της Ηλείας για φυσικές καταστροφές

Στην πρωτολογία της, η κα Βουλευτής σημείωσε ότι η Ηλεία είναι ένας νομός με σημαντική συμβολή στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας, όπου, όμως, σημειώνονται συχνά έκτακτα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την αγροτική μας παραγωγή, μεταξύ άλλων, λόγω των επιπτώσεων της προϊούσας κλιματικής αλλαγής. Η κα Αυγερινοπούλου έδραξε την ευκαιρία και ενημέρωσε εκτενώς για τις ζημίες που έχουν σημειωθεί στην Ηλεία από την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής της. Επισήμανε ότι «η έντονη χαλαζόπτωση του Σαββάτου της 15ης Μαΐου του 2021 προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως το πρώιμο καρπούζι, το πεπόνι και στη φράουλα στην περιοχή της Βουπρασίας, όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν προκληθεί ήδη στις 9 Ιουνίου και 15 Ιουνίου και άλλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή, όπως το χαλάζι στο Αυγείο του Δήμου Ήλιδας, αλλά και δυνατό μπουρίνι και νέα χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες σταφίδας και σε αμπελοειδή,  σε ελαιόδενδρα και δενδρώδεις καλλιέργειες, μεταξύ άλλων στις κοινότητες Ωλένης, Μυρτιάς, Κατακόλου, Βροχίτσας, Αλεποχωρίου, Δουναίικα, Καρδαμάς, Σώπι, Κούμανη, Βρίνας, Χελιδονίου, Καυκωνίας».

«Πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα και γρήγορα και οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις της 15ης Μαΐου να αποζημιωθούν έγκαιρα και γρήγορα» υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού. Αναγνώρισε ότι «η Ηλεία είναι ένας από τους νομούς που δοκιμάστηκε πάρα πολύ άσχημα από τη χαλαζόπτωση και μάλιστα σε δυναμικές καλλιέργειες, από τις οποίες εξαρτούν το εισόδημα και την επιβίωσή τους εκατοντάδες -μπορεί και παραπάνω- άνθρωποι, οικογένειες που ζουν από αυτό» και ενημέρωσε ότι «σκοπός της Κυβέρνησης είναι η θωράκιση και η ενίσχυση των καλλιεργειών, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητά τους μπροστά στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής». Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει δεκαπέντε αναγγελίες και υποβλήθηκαν ογδόντα επτά δηλώσεις ζημιάς, ενώ η ολοκλήρωση της καταγραφής των καλλιεργειών αναμένεται περίπου μέσα στο τέλους του μήνα.  Πλέον οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. ξεκινούν μετά την συγκομιδή των προϊόντων δηλαδή την ίδια χρονιά που προξενήθηκε η ζημιά και ολοκληρώνονται τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς μετά την ζημιά. Όταν σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτές ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους μετά την ζημιά, δηλαδή σε διάστημα 17 μηνών. Ανήγγειλε δε από το βήμα της Βουλής τον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων από τον παγετό, όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Υπουργό, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Επίσκεψη του ΥφΑΑΤ στην Ηλεία και την Κεφαλονιά

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας, Ν.Δ., κ. Παναγής Καππάτος, ο οποίος έθεσε και εκείνος με επίκαιρη ερώτησή του την ανάγκη στήριξης των παραγωγών της Π.Ε. Κεφαλληνίας από την χαλαζόπτωση της 15ης Μαΐου, και η κα Βουλευτής προσκάλεσαν τον κ. Υφυπουργό να επισκεφθεί την Ηλεία και την Κεφαλονιά από κοινού με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, για να διαπιστώσουν τα κοινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, λόγω και της προϊούσας κλιματικής αλλαγής. Η επίσκεψή τους θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η κα Αυγερινοπούλου, με την ιδιότητα της και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, έθεσε, επιπλέον, την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγροτών, και προσκάλεσε τον κ. Υφυπουργό στην Επιτροπή για να ανοίξει η συζήτηση για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας. Ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε αυτήν την ανάγκη και τόνισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι εδώ και αύριο, γι’ αυτό ο ολικός μετασχηματισμός του αγροτικού μοντέλου της χώρας είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Υφυπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, και τους συνεχάρη για την έμπρακτη στήριξή τους στους αγρότες, καθώς η Κυβέρνηση έχει ενσκήψει πράγματι πάνω από τα θέματα των αγροτών με ιδιαίτερη κατανόηση και ισχυρή θέληση επίλυσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το οπτικοακουστικό υλικό είναι διαθέσιμο στο: https://collab.parliament.gr/~3pTps


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος