FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση Δημάρχου Πύργου σε Στ. Καννή για τα έργα έκτακτης ανάγκης: «Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ότι και να λένε…»

Ημερομηνία: 25-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Απαντήσεις, σε όσα καταλογίζει στη δημοτική αρχή Πύργου, η παράταξη “Μπορούμε” του επικεφαλής Στάθη Καννή σχετικά με το έργο “Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες Νοεμβρίου 2019” έδωσε με συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδημάρχων.

Ο Δήμαρχος Πύργου μίλησε για “υποκριτική στάση” και για “συκοφαντίες” υποστηρίζοντας πως όλα αυτά δεν ικανά να σταματήσουν την πορεία της δημοτικής αρχής. “Κάποιοι επιδίδονται  στην τακτική να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα, με δικομανία και μια λυσσαλέα προσπάθεια να μην παραχθεί έργο στο δήμο Πύργου. Αυτοί που σήμερα δήθεν ξιφουλκούν υπέρ συγκεκριμένων διαδικασιών παραγωγής έργου, είναι αυτοί που είχαν εκτεθεί στο παρελθόν στα μέγιστα. Είχαν υιοθετήσει τη διαδικασία της παραγωγής δημοσίων έργων, με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης μέσω διαπραγμάτευσης. Έργα όπως το αντιπλημμυρικό στο Λάπατο το 2008, που στοίχισε 1.700.000 ευρώ, με εργολάβο από την Αθήνα και έκπτωση 5,2%. Αυτοί σήμερα που πρωταγωνιστούσαν τότε στις πολιτικές επιλογές, δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα μιας άλλης δημοτικής αρχής, να κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας, τηρουμένων των διαδικασιών. Εμείς ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία ακούμε ότι είναι εξωφρενικό το ποσοστό 5%, ενώ τότε το 5.2% δεν ήταν εξωφρενικό, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Μάλλον δεν θέλουν να γίνουν έγκαιρα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και προβάλλουν τεχνικά εμπόδια και καθυστερήσεις. Όμως η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των έργων ότι και να κάνουν».

Εξήγησε στη συνέχεια, ότι υπήρξαν δυο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς και αποφάσεις του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη αλλά και εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών για την διαδικασία διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4412/2016. Επίσης, απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για έγκριση διαπραγμάτευσης των συγκεκριμένων έργων. “Το ποσοστό των εκπτώσεων με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης  – διαχρονικά –   πανελλαδικά κυμαίνεται 5-10%, αυτά είναι τα δεδομένα στο χώρο» είπε και πρόσθεσε ότι όταν έχεις έκτακτη ανάγκη έχεις κάποιες ιδιαίτερες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις. “ Το σκεπτικό της έκτακτης ανάγκης είναι ότι πρέπει να κάνεις γρήγορα έργα, να αποκαταστήσεις τις ζημιές και να προλάβεις τα χειρότερα. Σε αυτό συμφώνησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έφεραν καμία αντίρρηση και ο κ. Καννής ήταν εκεί παρών και συμφώνησε. Εμείς ακολουθήσαμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία… και όλα πήγαν στην Αποκεντρωμένη για έλεγχο. Άρα, τι παρανομία κάναμε; Ήδη η Αποκεντρωμένη έχει ελέγξει και έχει κρίνει νόμιμες τις εργολαβίες αποκατάστασης ζημιών σε Καριά και Κορυφή… Σε αυτό που έχει γίνει ένσταση, εξέφρασε προβληματισμό η Αποκεντρωμένη. Εάν κάποιοι πάνε και κόβουν τα έργα, διότι η Αποκεντρωμένη είναι υπηρεσία και όχι δικαστήριο, πρέπει να σκεφτούμε πολλά. Αλλά σκεπτικό αυτού που κάνει την ένσταση φαίνεται ότι είναι υποκριτικά, πρώτον γιατί ο ίδιος έχει αξιοποιήσει αυτές τις διαδικασίες στο παρελθόν στα μέγιστα… ”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος