FOLLOW US: facebook twitter

Ενδεικτικές απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά Ημερήσια-Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια από το φροντιστήριο «ΑΛΜΑ»

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

1η δραστηριότητα

Α1.  Στο άρθρο του Κοσμά Βίδου τονίζεται η σημασία της καθιέρωσης του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό. Αρχικά, τονίζεται πως το νερό αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο, όπως και το οξυγόνο. Παρ’ όλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ενώ  παιδιά καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από μολυσμένο νερό. Έκδηλες είναι οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στο ζωικό βασίλειο. Παράλληλα, ζωτική είναι η σημασία του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως πιστοποιούν έρευνες και επιστήμονες. Τέλος, η περιβαλλοντική ρύπανση  χειροτερεύει την κατάσταση και κάνει επιτακτική την ανάγκη για την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να διασωθεί αυτό το πολύτιμο αγαθό.

2η δραστηριότητα

Α2. Τίτλος: Λειψυδρία προ των πυλών…

Ο τίτλος αυτός συνδέεται άρρηκτα με το περιεχόμενο του κειμένου, καθώς επισημαίνεται η έλλειψη του νερού σε πολλές περιοχές της γης. Τα αποσιωπητικά υπαινίσσονται τον επερχόμενο κίνδυνο και προξενούν συναισθήματα φόβου κι ανησυχίας.

Α3. Ο αρθρογράφος με τη χρήση του α΄ πληθυντικού προσώπου στο συγκεκριμένο απόσπασμα εντάσσει τον εαυτό του στο σύνολο των ανθρώπων που καλούνται να ευαισθητοποιηθούν στο παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης του νερού. Επίσης, ο λόγος αποκτά αμεσότητα, οικειότητα, εγκυρότητα και πειστικότητα. Τέλος, διευκολύνεται η επικοινωνία του συγγραφέα με τον αναγνώστη.

Α.4  α) διεθνής= παγκόσμια, οικουμενική

β) ταλαιπωρημένες= βασανισμένες, ταλανισμένες

γ) εστίες= τόπους, σπίτια

δ) κρούουν= χτυπούν

ε) μόλυνση= ρύπανση

στ) επιδεινώσουν= χειροτερεύσουν

3η δραστηριότητα

Α5. Επικοινωνιακό πλαίσιο: ομιλία

Προσφώνηση: Αγαπητοί συμμαθητές και συμμαθήτριες

Πρόλογος

Κύριο μέρος: τρόποι προστασίας από τους νέους του υδάτινου στοιχείου:

  • Οικολογική αγωγή και παιδεία με στόχο τη συνειδητοποίηση της αξίας του νερού και τη μείωση της σπατάλης του.
  • Υλοποίηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υιοθέτηση βιωματικών τρόπων που θα φέρουν σε επαφή το νέο με το υγρό στοιχείο με απώτερο σκοπό το σεβασμό του.
  • Συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία του υδάτινου στοιχείου και την απόκτηση οικολογικής συνείδησης.
  • Δυναμική κινητοποίηση των νέων για την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για την υλοποίηση προγραμμάτων βιολογικού καθαρισμού και μείωσης των αποβλήτων που καταλήγουν στον υδάτινο χώρο.

Επίλογος  

Αποφώνηση: Ευχαριστώ που με ακούσατε

Β. Λογοτεχνικό κείμενο

1η δραστηριότητα

Β1. Ο Μαρκοβάλντο επιθυμούσε να βρει ένα μέρος μακριά από την πόλη, όπου τα νερά θα ήταν καθαρά για να ψαρέψει, προσφέροντας τροφή στην οικογένειά του. Γι’ αυτό το λόγο περπάτησε πολλή ώρα, ώσπου απομακρύνθηκε από την πόλη. Βρήκε ένα σημείο, άγνωστο στους πολλούς, με κίνδυνο μάλιστα να χάσει το δρόμο της επιστροφής. Εκεί παρατήρησε πως η θάλασσα ήταν γεμάτη  ψάρια και έτσι αποφάσισε να δανειστεί τον κατάλληλο εξοπλισμό από κάποιους ψαράδες. Την επόμενη μέρα επέστεψε στο σημείο και κατάφερε να γεμίσει τη τσάντα του με ψάρια. Όμως στο γυρισμό ένας αγροφύλακας του συνέστησε να τα πετάξει, γιατί ήταν δηλητηριασμένα από το κοντινό εργοστάσιο χρωμάτων. Έτσι, ο ήρωας απογοητευμένος τα πέταξε, μη μπορώντας τελικά να βρει ένα καθαρό σημείο για να ψαρέψει για την οικογένειά του.

2η δραστηριότητα

Β2. α) Περιγραφή: « Έπαιρνε τα μονοπάτια…βουνά».

Διάλογος: «- Έι, εσείς!..κατάσχω».

Μονόλογος: «Όλες μου οι προσπάθειες…κεδροσκόπων».

β) Στην περίοδο λόγου υπάρχει το εκφραστικό μέσο της παρομοίωσης «σαν μια μικρή ήσυχη λεκάνη». Εδώ παρομοιάζεται το πλάτωμα του ποταμού με μια μικρή ήσυχη λεκάνη. Αυτή η παρομοίωση προσδίδει στο λόγο εικονοπλαστικό και αλληγορικό χαρακτήρα. Ακόμα χαρίζει στο κείμενο αμεσότητα, ζωντάνια και παραστατικότητα. Το ύφος καθίσταται γλαφυρό.

3η δραστηριότητα

Β3.  Οι υποψήφιοι θα μπορέσουν ενδεικτικά να αναφέρουν σκέψεις και συναισθήματα, όπως:

  • Ευθύνη για τη συντήρηση της οικογένειάς του και τη διασφάλιση της υγείας της.
  • Η αλόγιστη μόλυνση του ποταμού επηρέασε την αλιεία και τους θαλάσσιους οργανισμούς.
  • Η κερδοσκοπία δεν έχει συναισθηματισμούς, ούτε θέτει ως προτεραιότητα την υγεία του ανθρώπου.
  • Ο ήρωας είναι προσεχτικός, μεθοδικός και με υπομονή αναζητά το κατάλληλο μέρος για να ψαρέψει.
  • Θαυμασμός για την προσωπικότητα, το ήθος και το ότι δε διστάζει να ριψοκινδυνεύσει.
  • Ο ήρωας είναι τίμιος, συναισθηματικός κι υπεύθυνος.

Φιλολογική ομάδα Φροντιστηρίου «Άλμα»

Λούπη Βιβή

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Παπαδόπουλος Σάκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος