FOLLOW US: facebook twitter

Απαίτηση να σταματήσει ο εμπαιγμός και «κλειδώσει» η τιμή της σταφίδας στο 1,50 ευρώ!

Ημερομηνία: 15-07-2022 | Συντάκτης:

Περίσσεψε η οργή στην συγκέντρωση σταφιδοπαραγωγών από όλη την Ηλεία στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας κατόπιν πρόσκλησης της Ο.Π Αμαλιάδας

  • Εξουσιοδότησαν τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικού Θ. Βασλόπουλο να ζητήσει νέα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην Πάτρα και να μεταφέρει την απαίτηση των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το γεγονός της κατάμεστης από κόσμο αίθουσας του Εργατικού Κέντρου Άμαλιάδας το βράδυ της Τετάρτης όπου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση σταφιδοπαραγωγών από όλον τον νομό κατόπιν πρόσκλησης της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, φανερώνει και την αγωνία και αγανάκτηση των παραγωγών για την τύχη που θα έχει και φέτος το προϊόν τους. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων σταφίδας του νομού, από την Αμαλιάδα, το Σόπι, το Χειμαδιό, το Καράτουλα κ.α όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Ηλείας κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος. Να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμα οι δύο μεταποιητές της Αμαλιάδας Κοροντζής και Ηλιόπουλος.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν το θέμα της τιμής της σταφίδας, που αν και βρισκόμαστε εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου, εν τούτοις δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την τιμή της. Ειδικά μετά το “ναυάγιο” της σύσκεψης που έγινε στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της ΣΚΟΣ με πρωτοβουλία ΣΚΟΣ και Παναιγιάλειου Ένωσης, με την συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων των σταφιδικών συνεταιρισμών και ιδιωτικών και συνεταιριστικών εταιριών, μεταποιητών και εμπορων που ενεργοποιούνται στην εμπορία και εξαγωγή της σταφίδας, αλλά και της ΠΔΕ, όπου όλοι συμφώνησαν ότι το 1,50 πρέπει να είναι η κατώτατη τιμή πώλησης αλλά… ως εκεί, έμεινε η υπόθεση στα λόγια.

Στην σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ Χρήστος Βαλιανάτος ενημέρωσε τους παραγωγούς για τα τεκταινόμενα της τελευταία συνάντησης στην Πάτρα και τόνισε ότι αν τώρα δεν πιέσουν με κάθε τρόπο, θα είναι και φέτος στο ίδιο έργο θεατές και η σταφίδα θα πάει στα αζήτητα οπότε οι σταφιδοπαραγωγοί θα υποστούν νέα τεράστια οικονομική ζημιά. Από την άλλη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν παίρνει θέση, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την σταφίδα σφυρίζουν αδιάφορα και η αγωνία κορυφώνεται. Ο κ. Βαλιανάτος πρότεινε να πουν αν όλοι συμφωνούν στο 1,5 ευρώ ως κατώτατη τιμή για να μπορέσουν όλοι μαζί να το παλέψουν. Αρκετοί από τους σταφιδοπαραγωγούς πήραν το λόγο και εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την τιμή, επισημαίνοντας ότι αν επαναληφθεί και φέτος η ίδια κατάσταση, είναι αποφασισμένοι να μη πουλήσουν ούτε ένα κιλό σε κανέναν έμπορο!

Οργισμένοι οι περισσότεροι παραγωγοί τόνισαν ότι στο τέλος θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της σταφίδας, αφού όχι μόνο δεν έχουν κανένα κέρδος, αλλά έχουν καταχρεωθεί για να καλλιεργήσουν καθώς τα έξοδα λογω των αυξήσεων είναι υπέρογκα. Όλοι συμφώνησαν ωστόσο ότι ενωμένοι πρέπει να υποστηρίξουν την τιμή στο 1,50 ευρώ, ούτε λεπτό λιγότερο. Έτσι αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τον αντιπεριερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης κ. Θοδωρή Βασιλόπουλο ο οποίος τόνισε ότι καταλαβαίνει και ασπάζεται την αγωνία τους και συμφωνεί ότι απαιτείται διασφάλιση τιμής της σταφίδας, να ζητήσει νέα συνάντηση στην Πάτρα με όλους τους εμπλεκόμενους, μεταφέροντας όχι το αίτημα αλλά την απαίτηση των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών να κλείσει η τιμή στο 1,50.

Άλλωστε και η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε όπως προαναφέραμε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, 1,50 ευρώ/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της. Το σημαντικό είναι όμως να μην μείνουν στα λόγια!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος