FOLLOW US: facebook twitter

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με συστάσεις η πρώτη μέρα των ελέγχων

Ημερομηνία: 23-03-2020 | Συντάκτης:
-Υπεύθυνη στάση για την αποφυγή προστίμων ζήτησε από τους πολίτες ο Γενικός Περ/κος Αστυν. Δ/ντής Δυτ. Ελλάδας, Απ. Μαρτζάκλης
-Υπευθυνότητα και ενίσχυση των ενστόλων με υγειονομικό υλικό ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυν. Υπαλλ., Π. Ζώντος

Με αυστηρές συστάσεις προς πεζούς και οδηγούς από τους αστυνομικούς ξεκίνησε η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα εξαγγέλθηκαν προχθές το απόγευμα από την κυβέρνηση. Από νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί της Ηλείας ξεκίνησαν τις πρώτες περιπολίες ενημερώνοντας τους πολίτες για την ανάγκη αυστηρής τήρησης των νέων περιορισμών, επισημαίνοντας ότι από σήμερα θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Απόστολος Μαρτζάκλης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει η υπάρξει ατομική και κοινωνική ευθύνη από την πλευρά των πολιτών, επισημαίνοντας ότι σκοπός δεν είναι η εφαρμογή τιμωρητικών μέτρων αλλά το να εμπεδωθεί η ανάγκη σεβασμού της νομοθεσίας και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

«Από σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινήσαν οι πρώτοι έλεγχοι με τις απαραίτητες συστάσεις προς τους πολίτες. Οφείλω να επισημάνω ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) οι έλεγχοι και η διαπίστωση παραβάσεων θα συνοδεύεται με την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, για αυτό απευθύνω παράκληση στους πολίτες να σεβαστούν και να τηρήσουν όσα προβλέπει η νομοθεσία. Θέλω ο κόσμος να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία μένοντας στο σπίτι του και περιορίζοντας τις μετακινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες. Δεν πρόκειται περί ασκήσεως αλλά για πραγματικά δεδομένα και για μάχη που δίνουμε όλοι οι πολίτες για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Εάν υπάρξουν αποκλίσεις, ο νόμος θα εφαρμοστεί με θρησκευτική ευλάβεια», υπογράμμισε στην «Πρωινή» ο κ. Μαρτζάκλης.

Υπευθυνότητα και ενίσχυση ζητά η ‘Ένωση Αστυν. Υπαλλήλων Ηλείας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Παναγιώτης Ζώντος, ανέφερε στην «Πρωινή» πως χθες έγιναν έλεγχοι με συστάσεις, καθώς οι αστυνομικοί ανέμεναν διευκρινίσεις σχετικά με τη νομοθεσία αλλά και επειδή ήταν η πρώτη μέρα ενός τέτοιου μέτρου.

«Οι έλεγχοι ξεκίνησαν και έγιναν οι δέουσες συστάσεις στους πολίτες. Υπήρξε μια μικρή ανοχή την πρώτη μέρα, μέχρι να ξεκαθαριστεί πλήρως η νομοθεσία και να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με τους συμπολίτες μας. Θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα δεν ειναι να επιβάλουμε χρηματικά πρόστιμα στον κόσμο ή να κάνουμε συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, αλλά να κατανοήσουν όλοι ότι τα μέτρα λαμβάνονται προς όφελος της κοινωνίας και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας και παρακαλούμε τον κόσμο να βοηθήσει και να τηρήσει τα νέα μέτρα» δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Ζώντος

Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αστυνομικοί με υγειονομικό υλικό προστασίας από τον κορονοϊό.

«Δεν υπάρχει επάρκεια στο αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Οι αστυνομικοί εργάζοναι χωρίς μάσκες και λοιπό απαραίτητο εξοπλισμό. Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν, διότι οι ένστολοι είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο προσβολής από τον ιό», σημείωσε.

Παράλληλα, εκδόθηκε οδηγία προς τους πολίτες ναείναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από επιτήδειους, οι οποίοι επιχειρούν με διάφορα τεχνάσματα – προσχήματα να τους αποσπάσουν χρήματα, και συγκεκριμένα από άτομα που εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δήμων για τη διενέργεια απολυμάνσεων.

Επίσης η Ελληνική Αστυνομία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε απατηλά SMS που υπόσχονται δώρα από εμπορικά καταστήματα με σκοπό είτε να τους υφαρπάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν σε εγκληματικές πράξεις, είτε να τους αποσπάσουν χρήματα είτε να απαντήσουν στα SMS και να χρεωθεί υπέρογκα ο λογαριασμός τους.Επιπλέον επισημαίνεται ειδικά στους ηλικιωμένους και τους συγγενείς τους να μη δέχονται σε καμία περίπτωση σε άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα για ανάληψη χρηματικού ποσού,να μην πείθονται εύκολα από άτομα τα οποία εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος και μα μην πείθονται εύκολα από άτομα που τους πλησιάζουν ως γνωστοί φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων και τους ζητούν χρήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος