FOLLOW US: facebook twitter

Απαγορεύεται η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις και σε συνέχεια της με αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021 Απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη  περί «Καθορισμό μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηλείας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών απαγορεύεται από το πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (Ο.Σ.Δ.Ε).

Η  ΔΑΟΚ Ηλείας επισημαίνει ότι η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών αποτελεί μια κακή πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντιθέτως έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς προκαλεί:

  1. Καταστροφή της οργανικής ουσίας τους εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας του εδάφους και κατ’ επέκταση των μελλοντικών αποδόσεων.
  2. Διάβρωση των εδαφών
  3. Μείωση της διήθησης τόσο του βρόχινου όσο και του αρδευτικού νερού στο έδαφος,
  4. Φαινόμενα ασφυξίας στα φυτά εξαιτίας της κακής στράγγισης του εδάφους, και αύξηση των μυκητολογικών ασθενειών τόσο του ριζικού συστήματος όσο και του υπέργειου μέρους των φυτών.
  5. Ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς με την καύση των υπολειμμάτων εκλύονται στην ατμόσφαιρα αέρια του θερμοκηπίου.
  6. Αναπνευστικά προβλήματα στους περιοίκους και κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως π.χ. ηλικιωμένοι, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές και επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις (Άρθρο 3 της υπ. αριθ. 15005 οικ. Φ. 700.9, ΦΕΚ Β’ 1923/2021) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερόμενου παραγωγού με επαρκή αιτιολόγηση και ύστερα πάντα από την έκδοση σχετικής άδειας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ηλείας και υπό την επίβλεψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των Κ.Ο.Γ.Π. (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής).

Η καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών επιφέρει:

1) ποινικές κυρώσεις,

2) τις συνέπειες που προβλέπονται στην υπ. αριθ. 9/2021 (Β’ 1923/2021) Πυροσβεστική Διάταξη και

3) μειώσεις στην Ενιαία Ενίσχυση (επιδότηση), ενώ στην περίπτωση επανάληψης της παράβασης η ποινή τριπλασιάζεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος