FOLLOW US: facebook twitter

Από όλα «ερμητικά κλειστά» σε όλα ανοιχτά και ο… σώζων εαυτόν σωθείτω

Ημερομηνία: 22-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία

Βασική επιδίωξη είναι να συγκρατηθεί άμεσα τουλάχιστον το σκέλος των δαπανών που αφορά την κρατική κάλυψη των αναστολών συμβάσεων και να περιοριστεί το κόστος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ παράλληλα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα αμβλύνει και την ένταση της ύφεσης του πρώτου εξαμήνου.

Πάνω σ’ αυτό το σκεπτικό στηρίχθηκε και η απόφαση για γενικό άνοιγμα του λιανεμπορίου – ακόμη και των εμπορικών κέντρων – χωρίς κανέναν περιορισμό και κόντρα στις εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Και πάνω στην ίδια βάση σχεδιάζεται να ακολουθήσουν άμεσα αρκετοί ακόμη κλάδοι, από τα χιονοδρομικά κέντρα όπως προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, έως και η εστίαση, πιθανώς στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.

Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το άνοιγμα του λιανεμπορίου περιορίζει το μηνιαίο κόστος για τα κρατικά ταμεία στο 1,5 δις ευρώ από τα 3 δις, κυρίως τόσο μέσω της μείωσης των δαπανών, όσο και μέσω της αύξησης των εσόδων (ΦΠΑ κλπ.).

Στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός αυτού του κόστους από τον επόμενο κιόλας μήνα με το άνοιγμα και άλλων κλάδων και την παράλληλη απόσυρση μέρους των μέτρων στήριξης. Εδώ, το μοντέλο που προκρίνεται σε πρώτη φάση είναι να διατηρηθούν έως τον Μάρτιο σε ισχύ τα μέτρα στήριξης μόνον για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και όχι για το σύνολο των πληττόμενων κλάδων, είτε λειτουργούν είτε όχι, όπως ισχύει σήμερα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εάν για παράδειγμα ανοίξει η εστίαση μόνον σε εξωτερικούς χώρους με προφανώς περιορισμένο τζίρο, δεν θα υπάγεται σε ρυθμίσεις αναστολής συμβάσεων, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου θα δικαιούνται και πολύ χαμηλότερη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Συμπερασματικά, το κυβερνητικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας κάνει νέα στροφή 180 μοιρών και περνά από το «όλα ερμητικά κλειστά» στο «όλα ανοιχτά». Και ο σώζων εαυτόν σωθείτω.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος