FOLLOW US: facebook twitter

Αόριστη υπουργική υπόσχεση για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 15-09-2021 | Συντάκτης:
Στήριξη των παραγωγών προανήγγειλε ο Λιβανός, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες

Υπόσχεση για στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, έδωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, για τη διάθεση της κορινθιακής σταφίδας.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο παρέμβασης που θε ευνοήσει μερίδα εμπορικών επιχειρήσεων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ζήτημα της διάθεσης της σταφίδας σε κρατικές δομές.

livanos-spilios1

«Θα στηρίξουμε τους παραγωγούς. Με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχουμε στη χώρα, όταν προκύπτουν αυτά τα ζητήματα,  το κράτος θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, όπως κάνει σε πολλές περιπτώσεις (…) Θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε πάντοτε τους παραγωγούς στη μείωση του εισοδήματός τους. Μέσα από τις πολιτικές μας και τα εργαλεία που έχουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάκαμψης είμαστε εδώ, στηρίξαμε ήδη και θα στηρίζουμε πάντα τη μαύρη σταφίδα», δήλωσε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι έχει ήδη στείλει σχετικές επιστολές στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Τουρισμού, Παιδείας, Εσωτερικών, ζητώντας να διερευνηθείτο ενδεχόμενο διάθεσης του προϊόντος μέσα από στοχευμένα προγράμματα.

Από την πλευρά του κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πολύπλευρο, καθώς η καταγραφή εμπορικής ζημιάς, λόγω της μη πώλησης των επτά χιλιάδων τόνων, θα επιβαρύνει τους παραγωγούς σταφίδας, αναφέροντας ότι ήδη η Παναιγιάλειος Ένωση δέχεται ποσότητες σταφίδας δίνοντας μόνο προκαταβολή, χωρίς να δώσει τιμή, ενώ άλλοι έμποροι εξαγωγείς δίνουν κλειστή τιμή 1,25 ή ανοιχτή τιμή 1,15 για την παραγωγή στην Ηλεία και στην Αχαΐα.

«Είναι μία τιμή εξευτελιστική όταν πέρσι η τιμή έφθασε στο 1,6 ευρώ με 1,7 ευρώ, το 2019 στο 1,75 ευρώ και το 2018 στο 2,05 ευρώ το κιλό και παρότι η φετινή σοδειά θα είναι περίπου 30% μικρότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω των κλιματικών συνθηκών και του καύσωνα, αλλά και κάποια χαλάζια τα οποία έπεσαν το προηγούμενο διάστημα σε ορισμένες περιοχές. Οι παραγωγοί κινδυνεύουν(…) να μην μπορούν να καλύψουν καν το κόστος παραγωγής, πολύ περισσότερο να επιβιώσουν και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τ’ αμπέλια της κορινθιακής σταφίδας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η πρόταση του είναι το κράτος να απορροφήσει ποσότητες με χαμηλό κόστος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος