FOLLOW US: facebook twitter

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Ο φανατισμός είναι ένα τέρας, που τολμά να ονομαστεί θρησκεία» (Βολταίρος)

Ημερομηνία: 18-02-2021 | Συντάκτης:
Γράφει ο Τάκης Αντωνακόπουλος
O υπέρμετρος ζήλος καταντά φανατισμός

Ο υπέρμετρος ζήλος καταντά φανατισμός, που γεννιέται από τη χωρίς όρια αποδοχή μιας ιδεολογίας, θέτοντας μια προσωπικότητα στην υπηρεσία του. Η προσωπικότητα μεταβάλλεται σε άκριτο θιασώτη και εκτελεστή αόριστων συνήθως ιδεών, με συνέπεια την απώλεια της ψύχραιμης σκέψης και την υποταγή όλων των δυνάμεών της στους σκοπούς της ιδεολογίας. Αν, μάλιστα, ο φανατισμός λάβει διαστάσεις επιδημίας και προσβάλλει όλο το λαό ή μέρος αυτού, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, καθ’ ότι πρόκειται για ιό ολετήρα. Η συλλογική συνείδηση καταλαμβάνεται από υστερία, μεταβάλλει τους ανθρώπους σε μάζα και ενεργεί, πλέον, αλόγιστα και επικίνδυνα. Γνωρίζουμε από την αρχαιότητα ίσαμε σήμερα, πόσο στοίχισε ο φανατισμός σε άτομα και λαούς.

Ο υπέρμετρος ζήλος κατά τη γνώμη κολοσσών του πνεύματος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το φανατισμό. Συνεπώς, οι ‘’υπερζηλωτές’’ αποτελούν επικίνδυνες προσωπικότητες, από τη στιγμή που προσκολλώνται σε μια ιδέα, την οποίαν έκτοτε υπηρετούν τυφλοίς όμμασι και παντί τρόπω. Ο Ντιντερό μας προειδοποιεί: «Δεν υπάρχει παρά ένα βήμα, που χωρίζει το φανατισμό από τη βαρβαρότητα». Στην καθημερινή ζωή, άλλωστε, παρατηρούμε ότι οι ‘’υπερζηλωτές’’ υποτιμούν το κοινόν αίσθημα. Δε δίνουν το δικαίωμα έκφρασης ελεύθερης γνώμης στο συνάνθρωπο και αυτό είναι σκληρής μορφής βαρβαρότητα.

Ο πάντοτε ωφέλιμος δημοκρατικός πλουραλισμός βλάπτει τα συμφέροντα και αποτελεί εμπόδιο στις βλέψεις των φανατικών. Αλλά, ο Θείος Παύλος κηρύττει: «Ζήλονέχουσι, αλλ’ ου κατ’ επίγνωσιν» (= έχουν ζήλο, αλλά δεν ξέρουν που οδηγεί).

Ο υπέρμετρος ζήλος συχνά υποτροπιάζει και εξελίσσεται σε μισαλλοδοξία, που είναι η κορυφή του φανατισμού. Γι’ αυτό ο Ταίν συμβουλεύει: «Να μην επιδεικνύετε μισαλλοδοξία αλλά να ίστασθε απέναντι στη μισαλλοδοξία».

Είναι αυτονόητο ότι ο υπέρμετρος ζήλος, ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία καταστρέφουν την κοινωνική, πνευματική, πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή και φέρνουν το τέλος της ελευθερίας και του ανθρωπισμού.

Οι λογικές υποχωρήσεις είναι επιτακτικές και διέπονται από ευγένεια και κατανόηση. Γιατί το πνεύμα του σεβασμού της γνώμης των άλλων είναι τιμαλφές κόσμημα!!!

Οι άμετρες, όμως, παραχωρήσεις στους αδιάλλακτους, οι οποίοι έχουν ως αρχή το «Ου με πείσεις καν με πείσεις» βλάπτουν σοβαρά την πνευματική μας ελευθερία και μας καθιστούν υπεύθυνους, για όσα κακά φέρει η επικράτηση των φανατικών και μισαλλόδοξων.

Όθεν απαιτούνται σώφρων λογισμός και αποστάσεις, όπως ακριβώς με τον κορωνοϊό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος