FOLLOW US: facebook twitter

Αντωνακόπουλος-Λυμπέρης: «Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί ο Νομός μας»

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

Κοινή συνέντευξη Λυμπέρη – Αντωνακόπουλου για τις Σχολές σε Πύργο και Αμαλιάδα 

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας – Ζητούν ανάλογες αποφάσεις όλων των ΔΣ των Δήμων και των συλλόγων της Ηλείας – Να διεκδικήσουν το αυτονόητο οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο

Ως τον «τόπο των καταραμένων» αντιμετωπίζεται η Ηλεία από την Πολιτεία, ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Δήμαρχοι Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μετά από την απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η κατάργηση του ΑΕΙ Μουσειολογίας του Πύργου και η μεταφορά της σχολής  Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο Δήμαρχοι στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Αμαλιάδας, ανέφεραν πως η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει άμεσα να ανατραπεί και θα γίνει μόνο με «σκληρές – σφοδρές αντιδράσεις». Όπως ανακοινώθηκε, ξεκινώντας από την Πέμπτη, οι δυο Δήμαρχοι θα επισκεφτούν τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ζητώντας του το θέμα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να παρθεί σχετική απόφαση που θα αναφέρει ξεκάθαρα πως η φυσική θέση των δυο ΑΕΙ είναι η Ηλεία, δηλαδή η Αμαλιάδα και ο Πύργος. Ακολούθως θα ζητούσαν από τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων του νομού, καθώς επίσης και όλων των φορέων, να λάβουν ανάλογες αποφάσεις. Παράλληλα οι δύο Δήμαρχοι κάλεσαν όλους τους Βουλευτές του νομού «να απαιτήσουν για την Ηλεία αυτά που δικαιούται, να παλέψουν και να βγουν νικητές για το τόπο μας».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η σχολή  Γεωπονίας από την Αμαλιάδα μεταφέρεται στο Μεσολόγγι. Επίσης η Μουσειολογία Πύργου προβλέπεται να ενσωματωθεί ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αγρινίου και να έχει νέα έδρα την Πάτρα.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Το ζήτημα των Πανεπιστημίων είναι Πανηλειακό”

“Θα αποτρέψουμε την απόφαση ακόμη και με αντισυμβατικό τρόπο”

“Το θέμα των Πανεπιστημίων του Πύργου και της Αμαλιάδας είναι Πανηλειακό. Αφορά όλο το Νομό. Η έλλειψη γνώσης αφήνει πίσω την ανταγωνιστική διαδικασία. Η αφομοίωση της γνώσης στην παραγωγή και η συσχέτιση της παραγωγής με το Πανεπιστήμιο βάζει προοπτικές. Εμείς εδώ έχουμε αγροτική οικονομία και πολιτισμό. Πολύ σωστά ήταν λοιπόν τα τμήματα στο Νομό. Γιατί τα παίρνουν από εδώ; Δυστυχώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα υπονόμευσαν διαχρονικά!” τόνισε ο κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

“Είχαμε προβλέψει αυτή την κατάσταση, γι’αυτό φωνάζαμε συνέχεια εδώ και καιρό. Αυτή τη φορά δεν θα πάμε σε …επικήδειους. Θα αγωνιστούμε σκληρά. Καλούμε όλους τους Δημάρχους της Ηλείας να πάρουν αποφάσεις με τα Δημοτικά τους συμβούλια. Καλώ όλους τους συλλογικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις. Είναι το θανατηφόρο χτύπημα αν το αφήσουμε! Φτάνει η συνθηκολόγηση με την καταστροφή! Πρέπει να μιλήσουν και όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων! Δεν θέλουμε άλλες …θεωρίες. Εμείς αυτή την απόφαση δεν τη δεχόμαστε! Πρέπει να μπλοκάρουμε την απόφαση της “εκτέλεσης” των δύο Τμημάτων με ισχυρές πιέσεις και αποφάσεις. Ακόμη και με αντισυμβατικούς τρόπους! Πρέπει να ακουστεί έντονα η φωνή μας. Το πολιτικό σύστημα μόνο από πίεση καταλαβαίνει.

Αυτοί που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουν κανένα έργο να επιδείξουν, μόνο να υπονομεύουν μπορούν! Το παλαιοκομματικό σύστημα βάζει ταφόπλακα στην Ηλεία! Αυτό πρέπει να σταματήσει πλέον. Καλώ τους Περιφερειακούς συμβούλους να εισαγάγουν στου Περιφερειακό συμβούλιο αυτό το θέμα και να αξιοποιήσουν την προηγούμενη απόφασή του Συμβουλίου και να διαμηνύσουν στο Πανεπιστήμιο ότι περικόπτεται η δαπάνη! Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε και μια ανασκόπηση του παρελθόντος και τις δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των τότε Δημάρχων της Αμαλιάδας και του Πύργου για την ίδρυση ΤΕΙ στις δύο πόλεις κι υπογράμμισε ότι στην πορεία υπήρξε εγκατάλειψη από δύο κέντρα: το Πανεπιστημιακό κέντρο της Πάτρας και το πολιτικό κέντρο του Νομού.

“Η αδράνεια του παρελθόντος κεφαλαιοποιείται σήμερα. Ζημιά γίνεται όταν οι πολιτικοί μιλούν σαν δημοσιογράφοι ή σαν δικαστές! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις όραμα, είσαι δειλός και αποφεύγεις τη σύγκρουση με την πραγματικότητα. Ο πολιτικός πρέπει να αλλάζει την πραγματικότητα. Ειδικά όταν αυτή μας αδικεί και έρχεται σε σύγκρουση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου”.

Γ. Λυμπέρης : «Προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία»

Στη δήλωσή του ο κ. Λυμπέρης ανέφερε : «Τώρα επισήμως ξεκινά το έργο διαχείρισης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, δηλαδή των ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ και που αναβάθμισαν την Ηλεία – Πύργο και Αμαλιάδα – δηλαδή η υλοποίηση του «Νόμου Γαβρόγλου». Μόνο που εμάς, ως Νομό Ηλείας, μας υποβάθμισαν αφού παρόλο που μας ονόμασαν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τα άφησαν στην τύχη τους. Κάνοντας κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση και τον Υπουργό της, λέμε πως άφησαν ένα «προμελετημένο έγκλημα για την Ηλεία». Η σημερινή Κυβέρνηση- που προεκλογικά στελέχη της έλεγαν πως ο συγκεκριμένος νόμος ήταν απαράδεκτος και μόλις έρθουν στην εξουσία θα τον αλλάξουν – δεν προχώρησε στη δημιουργία του Τμήματος Γυμναστικής Ακαδημίας και τα υπάρχοντα τμήματα, μετά και τις προτάσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού δηλαδή του Πανεπιστημίου Πατρών, τα διώχνει, το Τμήμα του Πύργου  για  την Πάτρα και της Αμαλιάδας για το Μεσολόγγι. Τέτοιες αποφάσεις  πηγαίνουν την Αμαλιάδα και τον Πύργο  20 χρόνια πίσω τότε που εγώ ως Δήμαρχος και ο κ. Αντωνακόπουλος ως Βουλευτής, παλεύαμε να φέρουμε τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία. Είτε η πεφωτισμένη Αριστερά τότε, είτε η Λαϊκή Δεξιά τώρα, αγνοούν το Νομό Ηλείας. Αυτό είναι το γινόμενο. Αυτός είναι ο τόπος των «καταραμένων» για την Πολιτεία.

Αυτή τη φορά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε σφοδρές αντιδράσεις. Να «ανοίξουν τα στόματα» και των εκπροσώπων μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Βαρεμένος πριν δυο χρόνια «άνοιξε το στόμα του» κι έφτιαξε ένα νομοσχέδιο υπέρ του τόπου του, την Αιτωλοακαρνανία. Είναι φανερό, λοιπόν, πως σε αυτή τη Χώρα ο «μπάρμπας στην Κορώνη βασιλεύει και Δεξιά κι Αριστερά». Σήμερα έρχεται η Ακαδημαϊκή κοινότητα να … «διευθετήσει» όλα αυτά τα θέματα και δεν γνωρίζω υπό ποιών υποδείξεων, αποφασίζει την ενσωμάτωση της Μουσειολογίας Πύργου ως κατεύθυνση στο τμήμα Ιστορίας κι Αρχαιολογίας του Αγρινίου και να έχει νέα έδρα την Πάτρα και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.  Αποφασίζει λοιπόν να διώξει τη Μουσειολογία από ένα νομό που έχει την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα και να το πάει στην Πάτρα και τη Γεωπονία από το νομό με τον μεγαλύτερο αρδευόμενο κάμπο της χώρας, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει 15πλάσιες σε όγκο καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων, να τον πάει στο Μεσολόγγι! Εάν μου έλεγαν για τα ψάρια να τους έλεγα εντάξει έχετε δίκιο!

Περιμένουμε την ρεαλιστική αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας. Πραγματική όμως και όχι να κατηγορήσουν τους προηγούμενους. Να απαιτήσουν για την Ηλεία αυτά που δικαιούται. Να παλέψουν και να βγουν νικητές για το τόπο μας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος