FOLLOW US: facebook twitter

Δεν θέλουν να ντυθούν… αστυνόμοι: Αντίθετοι οι επαγγελματίες εστίασης του Πύργου στον εμβολιαστικό διαχωρισμό των πελατών

Ημερομηνία: 01-07-2021 | Συντάκτης:
-Καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι μεταβιβάζει την ευθύνη στις επιχειρήσεις

Μη ρεαλιστικό έως και μη επιθυμητό είναι το νέο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση των πελατών από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θεσπίζει επί της ουσίας τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, απαγορεύοντας στη δεύτερη κατηγορία την είσοδό τους σε κλειστούς ή μεικτούς χώρους.

Οι επαγγελματίες εστίασης στον Πύργο εμφανίστηκαν προβληματισμένοι με δηλώσεις τους στην «Πρωινή», τονίζοντας ότι για μία ακόμα φορά καλούνται να… υποδυθούν την Αστυνομία και να έρθουν αναπόφευκτα σε τριβή με τους πελάτες που προσέρχονται στα καταστήματα

Όπως εξηγούν, δεν είναι εύκολο ούτε ηθικά σωστό να ζητούν από τον κόσμο πιστοποιητικά και να επεμβαίνουν σε ζητήματα που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ούτως ή άλλως υποτονική κίνηση στην αγορά μετά την άρση της καραντίνας.

«Για άλλη μια φορά βλέπω ότι η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες. Μας βάζει να παίξουμε τον ρατσιστικό σε αυτήν την περίπτωση ρόλο να διαλέγουμε τι πελατεία θέλουμε, εμβολιασμένους ή μη. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Γιατί σε λίγο δε θα μπορούμε να πιούμε ένα ποτό, που λέει ο λόγος. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, και τα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο με κάθε νέο μέτρο που βγαίνει. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι αυτό και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις ή να δηλώσεις για τους εμβολιασμένους στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Ούτως ή άλλως έχουμε μειωμένη πελατεία και τώρα πάνε να δημιουργήσουν άλλο ένα θέμα, εκεί που είμαστε οριακά, να πέσουμε ακόμα πιο κάτω και να γίνει πιο “μη βιώσιμη” η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει», δήλωσε ο Σάκης Θεοδωρακόπουλος (monk)

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Διονύσης Γερακάρης (vandal) , απορρίπτοντας κάθε σκέψη για πρακτική διακρίσεων σε βάρος των πολιτών.

«Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε αστυνόμοι με τον κόσμο, Θα δεχόμαστε όλους, χωρίς διακρίσεις, δεν γίνεται να ζητάμε πιστοποιητικά. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα προστασίας με αποστάσεις, αντισηπτικά και μάσκες στους εσωτερικούς χώρους», σχολίασε.

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος (Duomo) τόνισε ότι είναι ένα μέτρο δύσκολα εφαρμόσιμο, που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις και τριβή με τους πελάτες, προκαλώντας οικονομική ζημιά.

«Νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο γιατί θα υπάρχει μια σύγχυση με τον κόσμο. Δεν είναι πολύ εύκολο να ελέγχεις όλο τον όγκο του κόσμου που μπαίνει στο μαγαζί και να κάνεις τον αστυνομικό στα μαγαζιά. Τώρα αν αυτό πρέπει να γίνει, θα γίνει, δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα λειτουργήσει. Δεν είναι εύκολο να γίνει, γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει αν απαγορεύσεις σε κάποιον να μπει», ανέφερε.

Ο Νίκος Μπουλούτας (Nostro) επισήμανε ότι το μέτρο δημιουργεί διλήμματα που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. «Δεν γίνεται να καθόμαστε να σκοτωνόμαστε με τον κόσμο. Έχουμε τραβήξει αυτά που έχουμε τραβήξει με δύο καραντίνες, θα μας βάλουν τώρα να χωρίσουμε τον κόσμο σε δύο κατηγορίες και να πρέπει να επιλέξουμε είτε το 30% των εμβολιασμένων είτε το 70% των μη εμβολιασμένων. Μας βάζει σε δίλημμα», σχολίασε.

Αντίθεση στο μέτρο από το Σωματείο «Διόνυσος»

Την αντίθεσή του με την απόφαση εξέφρασε και το Σωματείο Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, υπογραμμίζοντας ότι ξεκάθαρος σκοπός είναι η μεταβίβαση της ευθύνης των αποφάσεων στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται μονίμως σε μερική έως ανύπαρκτη λειτουργία.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει διαχωρισμός και διάκριση των πελατών ή τουριστών και φυσικά την ατομική ευθύνη της απόφασης για κάθε επιχειρηματία που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δικιάς μας αρμοδιότητας. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον εποπτικό έλεγχο ο οποίος θα πρέπει να διενεργείται από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων μας υποκαθιστώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αντιλαμβανόμαστε όλοι το λάθος της απόφασης. Εμείς ασκούμε την εστίαση και σε καμία των περιπτώσεων τον ελεγκτικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας», τονίζουν στην ανακοίνωση και θέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος, πώς θα χειρίζονται οι επιχειρηματίες τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης και με τους υπόλοιπους πελάτες,  τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα και τι μέλλει γενέσθαι με τους τουρίστες.

«Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματα μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό; Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QRcode; Θα ζητάμε ταυτότητες; Είναι δυνατόν; Τέλος, πόσο άστοχο είναι όταν ακούμε για επιστροφή στην κανονικότητα όταν μια αμιγώς επιχείρηση καλείται να δουλέψει με το 34% (ποσοστό που αφορά τους πλήρης εμβολιασμένους) προσδοκώντας να φτάσουν στο 70%, πράγμα που σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς ελλιπούς και ζημιογόνους λειτουργίας; Όταν ακόμη δεν έχουν δοθεί τα περιβόητα ποσά επανεκκίνησης του 7% του τζίρου σε καμία επιχείρηση έως σήμερα, 2 μήνες μετά το άνοιγμα της (3/5 σημειωτέον) και από τις 82.000 επιχειρήσεις ζήτημα να χρηματοδοτηθούν 20.000, πράγμα που αναδεικνύει και το επερχόμενο πρόβλημα των οικονομικών θεμάτων του κλάδου; Ελπίζουμε τουλάχιστον η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση των ενοικίων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η επιλεκτική αναστολή, εκτός από το να μας χρεώνει απλά το βάρος των πολιτικών και ελεγκτικών αποφάσεων που όφειλε να αναλάβει η ίδια», καταλήγει  η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος