FOLLOW US: facebook twitter

Αντίστροφη μέτρηση για τον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020

Ημερομηνία: 27-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Στις 8 Μαρτίου από την Ήλιδα στην Ολυμπία- Ανοιχτές ακόμα οι συμμετοχές- Παράλληλες δράσεις από τις 5 Μαρτίου με μεγάλη Εικαστική Έκθεση στο ΣΠΑΠ

Περισσότεροι από 700 δρομείς έχουν εγγραφεί στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» που συνδέει την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά την επόμενη Κυριακή 8 Μαρτίου και συνοδεύεται από ένα πλήθος παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020 στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Υπουργεία και δεκάδες συνεργαζόμενους φορείς

Μεγάλη Εικαστική Έκθεση στο ΣΠΑΠ Ολυμπίας

Η έναρξη των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 7 το απόγευμα, στο συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, με τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με θέμα:«Ευ Αγωνίζεσθαι», που θα διαρκέσει μέχρι και την ημέρα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για να μπορούν να την επισκεφθούν τιμώμενα πρόσωπα και έλληνες και επισκέπτες. Στις 19 Μαρτίου η εικαστική έκθεση – επιμελήτρια της οποίας είναι η ιστορικός Τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, θα μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο όπου θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα του δεκάδες διακεκριμένοι καλλιτέχνες και εικαστικοί μεταξύ των οποίων η Αγέλικα Κοροβέση- που κατάγεται και από την Ηλεία, ο Δημήτρης Ταλαγάνης, η Μίνα Βαλυράκη κ.α

Ο Δρόμος του Ιφίτου στην Ήλιδα για παιδιά

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 11 π.μ.  στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου  θα πραγματοποιηθεί μία συμβολική τελετή εναπόθεσης οπλισμού. Θα περιλαμβάνει δρώμενα και σύντομους χαιρετισμούς επισήμων. Στη συνέχεια δρομείς του ΑΣΑΕΔ, που θα παρίστανται, θα τρέξουν από το Αγραπιδοχώρι μέχρι την Αρχαία Ήλιδα.

Η υποδοχή τους θα γίνει στο ξύλινο Θέατρο της Ήλιδας, όπου θα είναι και μαθητές οι οποίοι θα έχουν τρέξει τα 2χλμ από την πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι το παλαιό Μουσείο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας στις 4.00 το απόγευμα όπου θα γίνει και η εκκίνηση του Δρόμου του Ιφίτου με τερματισμό του Μουσείο της Ήλιδας. Η διαδρομή είναι αφιερωμένη στον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των τριών που είχαν συνυπογράψει την Εκεχειρία στην αρχαιότητα. Η εκδήλωση αυτή έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του #BEACTIVE (που υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γ.Γ. Αθλητισμού). Η συμμετοχή των παιδιών στον Δρόμο του Ιφίτου είναι δωρεάν και οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει στα σχολεία και στα δημαρχεία Πυργου και Ήλιδας.

Σάββατο 7  Μαρτίου- Η Τελετή Έναρξης

Η τελετή έναρξης του Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, θα είναι μια μεγάλη γιορτή στο θέατρο της Ήλιδας (στις 5.00 μ.μ.) και θα περιλαμβάνει συναυλία, δρώμενα από τοπικά σχολεία, φιλέματα από τοπικούς συλλόγους κ.α.. Μαθητές και αθλητές θα βραβευθούν με αναμνηστικά πήλινα μετάλλια του δίσκου της Εκεχειρίας, φτιαγμένα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση, αναμνηστικά t-shirt, έπαινο κ.α. Στο χώρο θα λειτουργήσουν και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους.
Η υποδοχή των παιδιών του αγώνα θα γίνει στις 4:30 και η  υποδοχή των δρομέων του ΑΣΑΕΔ θα γίνει στις 4:50
Επίσημη καλεσμένη, η οποία θα λάβει μέρος και την επόμενη ημέρα στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», είναι η κα Μαρία Καρπαθάκη, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO.

Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει, οι εκδηλώσεις της Τελετής Έναρξης θα πραγματοποιηθούν στον κλειστό Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα, όπως και το 2019

Κυριακή 8 Μαρτίου – Ο Δρόμος της Εκεχειρίας

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ο «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι δρομείς θα τρέξουν επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας – Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» που ξεκινά στις 5.45 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και διέρχεται από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία, τόπο τέλεσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα γίνει η τελετή λήξης και οι βραβεύσεις των δρομέων, στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 3.45 μ.μ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος