FOLLOW US: facebook twitter

«Θέλουν ολιγοπώλια στις λαϊκές αγορές»: Αντιδρούν παραγωγοί και πωλητές στο νέο σχέδιο νόμου

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:

Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές εξέφρασαν οι αγρότες και μικροπωλητές της Ηλείας κατά τη διάρκεια συνάντησης το περασμένο Σάββατο στον χώρο της λαϊκής αγοράς της Αμαλιάδας.

Ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαχείριση των λαϊκών αγορών από Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και νομικά πρόσωπα ή εταιρείες και διαδικασίες δημοπρασίας για τις άδειες, κάτι που έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία για πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα της λαϊκής και για δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης και ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, Σωτήρης Μητσόπουλος, συζήτησαν με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις κατευθύνσεις του νέου σχεδίου νόμου.

«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση και πάει να νομοθετήσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα βάζει τους ιδιώτες μέσα στις λαϊκές και θα πετάξει έξω τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές.Θα μπει το μεγάλο κεφάλαιο, τα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει ιδιωτικός φορέας διαχείρισης κλπ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Θέλουμε να υπάρχει κρατικός φορέας διαχείρισης στις λαϊκές με ευθύνη αυτού του φορέα και να μπορεί ο λαός να ψωνίζει φθηνά προϊόντα. Θα κάνουμε το παν και θα αγωνιστούμε για να μπορέσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην «πάει» για ψήφιση και ούτε καν για διαβούλευση», δήλωσε ο κ. Βομπίρης

Ο Στέφανος Τομαρόπουλος,  από την Πανηλειακή Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών Ηλείας και Μέλος Πανελλαδικής Επιτροπής Σωματείων Βιομηχανικών Προϊόντων ανέφερε ότι θα χαθεί πλήρως ο κοινωνικός χαρακτήρας της λαϊκής αγοράς.

.«Μας ενημέρωσαν ότι θα υπάρξει επαναφορά της φορολογικής ενημερότητας μαζί με την δημοτική ενημερότητα για τις θέσεις που θα πρέπει να καταλαμβάνουμε, θα μπουν εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ και άρα οι λαϊκές αγορές θα χάσουν τον χαρακτήρα που έχουν και μάλιστα μας το είπαν επί λέξη: θα χαθεί ο κοινωνικός των λαϊκών αγορών και θα γίνει καθαρά επαγγελματικός. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, που θα κάνει και άλλο επάγγελμα, να διεκδικήσει χώρο στις λαϊκές αγορές. Mε το νέο σχέδιο, καταργούν τις άδειές μας και θα πρέπει να διεκδικούμε τις θέσεις μας κάθε τέσσερα χρόνια με πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, στην Αμαλιάδα με τιμήεκκίνησης τα 600 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ, όποιος πλειοδοτήσει θα πάρει τη θέση.  Είναι ένας έμμεσος τρόπος να μας διώξουν», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος