FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις για το λουκέτο από την Πειραιώς σε Κρέστενα-Γαστούνη!

Ημερομηνία: 02-07-2021 | Συντάκτης:
Σε δραστική συρρίκνωση η τράπεζα που μαζί με το κλείσιμο υποκαταστημάτων υλοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων της

Νέο μπαράζ «λουκέτων» σε 64 καταστήματά της ανακοίνωσε  η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που προχωρά σε μια δραστική συρρίκνωση με παράλληλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων της.  Με τα νέα λουκέτα το δίκτυο της Πειραιώς θα περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 που αριθμεί σήμερα . Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, απογυμνώνει εκ νέου τραπεζικά την Ηλεία, αφού με βάση το πλάνο της τράπεζας κλείνουν τώρα εντός Ιουλίου και Αυγούστου τα υποκαταστήματα σε Γαστούνη και Κρέστενα, σε δύο περιοχές που είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού όλες οι αγροτικές συναλλαγές διεκπαιρεώονται  κυρίως μέσα από την συγκεκριμένη τράπεζα!  Γεγονός με μεγάλη σημασία γιατί οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη ερημοποίηση των περιοχών αυτών.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την Γαστούνη που αποτελεί και την καρδιά του Ηλειακού κάμπου όπου το υποκατάστημα της Πειραιώς στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, που ανήκε στην ΑΤΕ και η οποία κατέληξε στην Τράπεζα Πειραιώς όταν η τελευταία το 2012 απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής με απόφαση της Τράπεζας Ελλάδος, το πρόβλημα που δημιουργείται για όλο το δήμο Πηνειού είναι πλέον τεράστιο. Με δεδομένο ότι έχουν ήδη κλείσει τα υποκαταστήματα της Πειραιώς σε Τραγανό και Βαρθολομιό και η Γαστούνη ήταν το μοναδικό «προπύργιο» της Πειραιώς που είχε απομείνει, δεν θα υπάρχει πλέον τραπεζικό κατάστημα για την εξυπηρέτηση των δημοτών και κυρίως των αγροτών, που θα πρέπει να περιοριστούν είτε στα ΑΤΜ είτε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ R0"

Η αντιπολίτευση του δήμου Πηνειού έχει ήδη ζητήσει να τεθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες μαζικής αντίδρασης στην απόφαση αυτή, αν και οι τράπεζες έχουν το δικό τους πλάνο και δεν συγκινούνται από τέτοιες αντιδράσεις.

Παρόμοια ωστόσο είναι η κατάσταση και στην Κρέστενα, όπου με το προαναγγελθέν λουκέτο στο εκεί υποκατάστημα της Πειραιώς που ωστόσο φημολογούνταν από το Πάσχα,  ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής που είναι κατά βάση αγρότες και ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν ήδη κλείσει τα καταστήματα της Πειραιώς σε Ανδρίτσαινα και Αρχαία Ολυμπία παρά τις έντονες αντιδράσεις που προηγήθηκαν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο τέλος οι κάτοικοι της επαρχίας Ολυμπίας θα πρέπει να κατεβαίνουν στο μοναδικό κατάστημα της Πειραιώς στον Πύργο για συναλλαγές που δεν αφορούν ανάληψη χρημάτων.  Ενδεικτικό της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων της Πειραιώς, είναι ότι ακόμα και η πρωτεύσουσα της Ηλείας, ο Πύργος εξυπηρετείται από ένα μόνο κατάστημα στην πλατεία Αυγερινού! Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και των δήμων είναι έντονες, αλλά όχι ικανές να αλλάξουν το σχεδιασμό της Τράπεζας.

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας της Πειραιώς για 500 υπαλλήλους

Το μπαράζ των λουκέτων στην Πειραιώς, έχει σαν αποτέλεσμα την ταυτόχρονη δρομολόγηση του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 500 υπαλλήλους, από τις 19 Ιουλίου, καθώς και ένα γενικότερο σχέδιο μείωσης προσωπικού κατά 3.500 άτομα μέχρι τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων και των περίπου 1.000 που αποχώρησαν το 2020.

.Σε ό,τι αφορά τους όρους του προγράμματος, παρέχει δύο επιλογές: την άμεση αποχώρηση με ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ και τη μακροχρόνια άδεια μετ’ αποδοχών για 2-3 έτη και το 50% του εφάπαξ που προβλέπεται στην περίπτωση της άμεσης αποχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση, το άθροισμα δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που στις 17 Ιουνίου είχαν συμπληρώσει 3ετή συνεχόμενη προϋπηρεσία και θα λάβουν αποζημίωση από 22 έως και 34 μικτούς μισθούς (με βάση τον μικτό μηναίο μισθό του Μαΐου), σύμφωνα με το εύρος ηλικίας (με βάση υπολογισμού τα συμπληρωμένα έτη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021) και το αντίστοιχο ποσοστό προσαύξησης –από 8% έως 12% – ανά εύρος προϋπηρεσίας στον Ομιλο (με βάση υπολογισμού τα συμπληρωμένα έτη προϋπηρεσίας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021).

Για τους εργαζόμενους άνω των 50 ετών, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος μακροχρόνιας άδειας για 4 – 5 έτη, με τον αντίστοιχο επιμερισμό του συνολικού μικτού ποσού που αντιστοιχεί στη 2ετή άδεια μετ’ αποδοχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος