FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση κεραίας στα Πετράλωνα Φιγαλείας

Ημερομηνία: 10-04-2023 | Συντάκτης:

-Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων καταθέτει σήμερα στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας ο δήμος Ζαχάρως
-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο δικηγόρος Μιλτιάδης Δημητρόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ορεινής ζώνης του δήμου Ζαχάρως η επικείμενη τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Τοπική Κοινότητα Πετραλώνων Φιγαλείας, καθώς διαπίστωσαν, έπειτα από αυτοψία, ότι το αδειοδοτημένο σημείο τοποθέτησης της κεραίας είναι σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από την κατοικημένη ζώνη και γειτνιάζει με σπίτια και με το γήπεδο της περιοχής, στο οποίο αθλούνται καθημερινά δημότες και κυρίως παιδιά.

Το ζήτημα τέθηκε σε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους των Πετραλώνων την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ζαχάρως, Κώστα Αλεξανδρόπουλου, και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρήστου Βλάχου, στην οποία παρέστη και ο δικηγόρος Ηλείας, Μιλτιάδης Δημητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τη νομική διάσταση του ζητήματος σημειώνοντας ότι είναι παράνομη η τοποθέτηση της κεραίας στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Δημητρόπουλος, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012, μία από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά για να τοποθετηθεί νόμιμα και να χορηγηθεί η άδεια κατασκευής κεραίας σταθμού ξηράς, είναι να υφίσταται απόσταση μεταξύ του σταθμού τοποθέτησης της κεραίας και του πρώτου ακινήτου, σχολείου, γηπέδου τουλάχιστον τριακόσια μέτρα.

«Ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί η ανωτέρω προϋπόθεση, είναι να προστατευθεί το έννομο αγαθό της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την τοποθέτηση της κεραίας», επισήμανε ο κ. Δημητρόπουλος τονίζοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση, η διενέργεια οικοδομικών εργασιών για την τοποθέτηση της κεραίας σταθμού ξηράς από την εταιρεία κινητής τηλεπικοινωνίας είναι παράνομη διότι παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012 και συγκεκριμένα η βασική προϋπόθεση που ορίζει την απόσταση από το τελευταίο σπίτι να είναι τουλάχιστον στα 300 μέτρα από το σημείο που θα τοποθετηθεί η κεραία.

«Συνεπώς η τοποθέτηση του ανωτέρω ιστού με τις δέκα κεραίες θα είναι άκρως επικίνδυνη ενέργεια για τους κατοίκους της περιοχής της Τ.Κ. Πετραλώνων του Δήμου Ζαχάρως, λόγω του ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπεται να είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων δεδομένου της άμεσης γειτνίασης με τη θέση λειτουργίας του σταθμού», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Δημητρόπουλος και πρόσθεσε ότι σήμερα θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περί προσωρινής ρύθμισης κατάστασης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες εκ μέρους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό να μην τοποθετηθεί ο σταθμός με τις κεραίες για να αποφευχθεί ο επικείμενος κίνδυνος προσβολής της προσωπικότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος