FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδράσεις αγροτών για τον διπλασιασμό της κατώτατης εισφοράς

Ημερομηνία: 22-11-2019 | Συντάκτης:
«Αν ο κ. Βρούτσης επιμείνει, θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους», προειδοποιούν ενώσεις και σύνδεσμοι αγροτών και κτηνοτρόφων

Αντιδράσεις -αλλά και προειδοποιήσεις- από συλλογικούς φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων προκαλεί η προαναγγελία μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με τη θέσπιση έξι ασφαλιστικών κλάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει δηλώσει ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προτίθεται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο θα προβλέπει έξι κλάσεις, με την πρώτη να ξεκινά από μηνιαία εισφορά 220 ευρώ και την 6η να φτάνει τα 530 ευρώ, ενώ μια έβδομη για νέους ασφαλισμένους θα προβλέπει εισφορά κάτω των 200 ευρώ.

Πυρήνας της κυβερνητικής φιλοσοφίας είναι ότι οι 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιλέγουν οι ίδιοι το επίπεδο εισφορών που υποτίθεται ότι θα οδηγούν σε ανάλογη σύνταξη. Ωστόσο, για τους αγρότες αυτή η εξέλιξη σημαίνει διπλασιασμό της ισχύουσας σήμερα κατώτατης εισφοράς των 114 ευρώ.

«Μάλλον ο υπουργός Εργασίας νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα. Ανακοίνωσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις επτά νέες κατηγορίες ασφάλισης, με την πρώτη να ξεκινά από τα 220 ευρώ, ήτοι 2.640 ευρώ τον χρόνο και για ένα ζευγάρι αγροτών 5.280 ευρώ τον χρόνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αγροτών Νάουσας που προειδοποιεί: «Επειδή η κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό, να ξέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω. Αν επιμείνει σε αυτά που λέει ο υπουργός θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους».

Να δημιουργηθεί ελάχιστη ασφαλιστική κλάση για αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν θα ξεπερνά την ισχύουσα κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Αν ισχύσει η εξαγγελία Βρούτση «θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες-κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους», αναφέρει ο σύνδεσμος στην επιστολή του.

Για εμπαιγμό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειονότητα των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει ως πρόσθετους παράγοντες επιβάρυνσης των αγροτών τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων για την αγροτική παραγωγή.

«Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους Έλληνες αγρότες; Ή θα κρυφτεί πίσω από τη δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού;», καταλήγει η ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος