FOLLOW US: facebook twitter

Αντιδιαστολές: Tρεις χώρες, τρία παραδείγματα

Ημερομηνία: 31-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Μανώλης Χαιρετάκης,
Oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα αναφερθώ σε τρία παραδείγματα από τρεις διαφορετικές χώρες, που συνέβησαν πολύ κοντά χρονικά το ένα με το άλλο. Και ξεκινώ από την Κίνα (1).

Οι Κινέζοι έχουν ως κύριο στόχο την ευρύτατη διάδοση της τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων πέμπτης γενιάς (συντομογραφικά 5G), ετοιμάζοντας παράλληλα και την έκτη γενιά (6G). Εχουν ήδη αρχίσει με ένα μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα ταχύτατης εκμάθησης των βασικών αρχών της τεχνητής νοημοσύνης, που θα επεκταθεί τάχιστα σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, με βάση το βιβλίο Βασικές Αρχές ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης). Ο στόχος είναι να γίνει η Κίνα πρώτη χώρα στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη κατά το 2030.

Επειδή διαβλέπουν ότι δεν θα αρκέσει η ταχύτατη εκμάθηση των βασικών αρχών της τεχνητής νοημοσύνης στους γυμνασιόπαιδες, σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την εκμάθηση αυτών των αρχών ήδη από το Δημοτικό, ώστε οι γυμνασιόπαιδες να μπορέσουν να μελετούν μια αυξημένη ύλη, ενσωματώνοντας τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί στο μεταξύ.

Συνεχίζω με τις ΗΠΑ και την Αγγλία (2), ιδιαίτερα τη δεύτερη. Εχει αναπτυχθεί μια κίνηση όπου παιδιά στην πρώιμη εφηβεία πιέζονται ιδιαίτερα ασφυκτικά να διαλέξουν σε ποιο φύλο -αγόρια ή κορίτσια- θα ανήκουν. Προέκυψε αυτό ως μια συνέπεια των πολιτικών της ταυτότητας, μια άποψη που θεωρείται μόδα, αλλά με άμεσες και όχι αβλαβείς κοινωνικές συνέπειες. Για παράδειγμα, ένα διαζευγμένο ζευγάρι στις ΗΠΑ, ως μέρος μιας σφοδρής διαμάχης για το φύλο του παιδιού τους, βρίσκονται στα δικαστήρια επειδή η σύζυγος θεωρεί ότι το παιδί της είναι κορίτσι, ενώ ο σύζυγος λέει -και το αποδεικνύει- πως γεννήθηκε αγόρι.

Και φτάνω στην Ελλάδα, όπου σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και αστυνομοκρατίας έγινε (καθυστερημένα, επειδή είχε προγραμματιστεί σε προγενέστερο χρόνο) η ανακήρυξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (3). Αντιγράφω από το ρεπορτάζ: «Σε σύγχρονο κρυφό σχολειό μετατράπηκε, προχτές το μεσημέρι, η Μητρόπολη Θεσ/νίκης προκειμένου να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας… ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Κλούβες των ΜΑΤ παρέστεκαν σαν μανουάλια στην οδό Μητροπόλεως, ενώ μυστικοί με πολιτικά τριγύρω στα τετράγωνα έλεγχαν αν έμπαινε στην κόκκινη ζώνη καμιά νεαρά με σαλβάρια ή νεαρός με ατημέλητο μούσι…».

Ας βγάλει ο αναγνώστης/αναγνώστρια τα συμπεράσματά του από αυτά τα παραδείγματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος