FOLLOW US: facebook twitter

Άνθρακες ο θησαυρός του SURE

Ημερομηνία: 26-08-2020 | Συντάκτης:

Στην κάλυψη ήδη πραγματοποιημένων δαπανών για αναστολές συμβάσεων και ειδικές αποζημιώσεις φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, ύψους 2,7 δισ., που θα πάρει η χώρα μας από το πρόγραμμα SURE για την προσωρινή στήριξη της εργασίας.

Φυσικά, πρόκειται για δάνεια, διάρκειας 15 ετών, με ευνοϊκούς όρους, αλλά και με στοιχειώδη επιτήρηση, αφού κάθε 6 μήνες η κυβέρνηση πρέπει να αποδίδει λογαριασμό για δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει και αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες δράσεις που χρηματοδοτούνται. Αυτές οι δράσεις αναφέρονται συγκεκριμένα και περιοριστικά στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που εισηγείται η Επιτροπή. Τα 2,7 δισ. λοιπόν -που κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. ποιες ήταν αυτές;)- θα καλύψουν:

  • την ειδική αποζημίωση στους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή
  • τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στις αναστολές συμβάσεων
  • την ειδική αποζημίωση των 600 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες-επιστήμονες (όπως δόθηκε μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και το… σκόιλ ελικίκου)
  • το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, με μείωση των ωρών εργασίας μέχρι 50% και μείωση μισθού μέχρι 20%, γνωστό ως «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που είναι σε ισχύ μέχρι τις 15/10, με εξαίρεση τις αεροπορικές όπου μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
  • και τις εργοδοτικές εισφορές ασφάλισης για υπαλλήλους σε εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.

Έγιναν ήδη καπνός

Από την απαρίθμηση αυτή προκύπτει ότι τα 2,7 δισ. ευρώ που δανείζεται μέσω SURE η κυβέρνηση έχουν γίνει σχεδόν… καπνός. Κι αυτό γιατί, όπως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησε εν είδει απολογισμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την τελευταία καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.000 εργαζομένους, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις και εισφορές 1,56 δισ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα 1,1 δισ. που απομένουν ένα μέρος θα απορροφηθεί σε αποζημιώσεις εργαζομένων για τους οποίους έχει παραταθεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως και για εργαζομένους από ευπαθείς ομάδες που δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν τηλεργασία, βάσει της τελευταίας ΠΝΠ του Αυγούστου. Ενα μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το φιάσκο της τουριστικής σεζόν και την κατάρρευση των εσόδων τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για διατήρηση της λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Μόλις 500 εκατ. για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;

Τι απομένει για τον βασικό προορισμό του προγράμματος SURE, που υποτίθεται ότι είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα από σχήματα στήριξης της μερικής απασχόλησης, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»; Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς λίγο περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, όταν το Ιούνιο η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι υπολόγιζε σε χρηματοδότηση άνω του 1,5 δισ. για περίπου 1 εκατ. εργαζομένους.

Βεβαίως, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ενισχύσει τη χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους από τον προϋπολογισμό, οι αντοχές του οποίου όμως έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Αντίθετα, τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου των 34 δισ. είναι διαθέσιμα και ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι από εκεί θα χρηματοδοτούνται πλέον τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εγκαταλείποντας την πολιτική τού «δεν αγγίζουμε το μαξιλάρι».

Ωστόσο, πέρα από το πρόβλημα των πηγών χρηματοδότησης, το βασικό ζήτημα με το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι η παταγώδης μέχρι στιγμής αποτυχία του και η απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν, παρά τις «ενέσεις» με επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 15ήμερο εφαρμογής του μέτρου (15/6-30/6) εντάχθηκαν μόλις 1.366 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 7.000.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος