FOLLOW US: facebook twitter

«Αντάρτικο» από τον δήμο Πηνειού για τα απορρίμματα

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:
Δεν αποδέχεται το σχέδιο τιμολόγησης του ΦΟΔΣΑ Ηλείας

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού επί του σχεδίου Κανονισμού τιμολόγησης Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας για το 2021, εμμένοντας στην άποψη ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Πηνειού σχετικά με το ύψος των τελών.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παναγούλιας, η εισφορά που καλείται ο δήμος Πηνειού να πληρώσει για το 2021 είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Το 2020 η δαπάνη ήταν 285.973,91 ευρώ, ενώ για το 2021 ανέρχεται στο ποσό του 386.567,28 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από εν αναμονή της λειτουργίας της Μονάδας επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ η συνολική τιμή για την επεξεργασία και ταφή υπολείμματος υπολογίζεται με 39 ευρώ ανά τόνο, πλέον ΦΠΑ, μέχρι της 11ης Ιουλίου 2021 και 69,52 ευρώ/τόνο πλέον ΦΠΑ από τις 12 Ιουλίου 2021», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια σημείωσε πως οι υπηρεσίες του δήμου Πηνειού φέρνουν εις πέρας όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία.

«Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η ταμειακή υπηρεσία ασκείται από τον Δήμο Πηνειού καθώς και η οικονομική διαχείριση (Προϊστάμενος Οικονομικής Υπηρεσίας και Διευθυντής Οικονομικής υπηρεσίας εκκαθαρίζουν και ελέγχουν) τις οικονομικές πράξεις, έχοντας όλες τις ευθύνες που προβλέπει το αρ 25 του Ν 4270/14, θεωρούμε εύλογο και ορθό ως προς τον Δήμο Πηνειού να υπάρξει μείωση των εισφορών στο ποσό των 18.000 ευρώ (6000 ευρώ ήταν η ταμειακή διαχείριση τα προηγούμενα έτη, τρία άτομα). Να διευκρινίσουμε ότι δεν αφορά αμοιβή υπαλλήλων Δήμου Πηνειού, αλλά αποζημίωση του Δήμου από τον δαπανώμενο χρόνο που στερείται ο Δήμος Πηνειού τις υπηρεσίες των υπαλλήλων από τα κύρια καθήκοντά τους», ανέφερε και πρότεινε την αρνητική γνωμοδότηση επί του σχεδίου τιμολόγησης.

«Γνωμοδοτούμε αρνητικά επί του σχεδίου Κανονισμού τιμολόγησης Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας για το έτος 2021 και εμμένουμε στην επαναδιαπραγμάτευση της τιμής που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Πηνειού το έτος 2021 σχετικά με το ύψος των τελών, στην ύπαρξη εκκαθάρισης στην 4η δόση, στον συμψηφισμό 18000 ευρώ για την ταμειακή και οικονομική διαχείριση για το έτος 2021, στον συμψηφισμό 18000 ευρώ για την ταμειακή και οικονομική διαχείριση για το έτος 2020 αφού οι υπάλληλοι του Δήμου Πηνειού άσκησαν την ταμειακή και οικονομική διαχείριση όπως αυτό διαφαίνεται από την εκκαθάριση, έλεγχο, εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής», επισήμανε ο κ. Παναγούλιας.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Σάκης Γεωργόπουλος, ανέφερε ότι τα σκουπίδια είναι ένα σοβαρό θέμα διότι άπτεται της δημόσιας υγείας. «Εμείς δεν συναινούμε σε καμία αύξηση της ετήσιας εισφοράς του Δήμου Πηνειού προς το ΦΟΣΔΑ Ν. Ηλείας. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το Δήμαρχο και καυτηριάζουμε την παντελή απουσία του, ως εκπρόσωπο του Δήμου, από την συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου με θέμα την τιμολογιακή πολιτική ώστε να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του Δήμου και τον καθιστούμε υπεύθυνο για την αποκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα του Δήμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέξης Τσαουσάκης καταψήφισε την πρόταση, λέγοντας ότι έχει διαφορετική προσέγγιση για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των πολιτών, καθώς και για το ρόλο του ΦΟΣΔΑ. «Η λειτουργία τέτοιων οργανισμών είναι εις βάρος του λάου. Απαιτεί πανάκριβα τέλη για να θησαυρίζουν λίγοι μεγαλοεργολάβοι. Η διαχείριση των αποβλήτων απαιτεί κεντρικό σχέδιο», σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος