FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή συνέλευση και επιστολή για τα προβλήματα της Δίβρης – Τι ζητούν οι κάτοικοι από τον δήμο για ΑΤΜ και υδροηλεκτρικό

Ημερομηνία: 05-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-«Ο δήμος εξετάζει όλα τα αιτήματα και στηρίζει την περιοχή», δηλώνει στην «Πρωινή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Αρβανίτης

Aνοιχτή συνάντηση στην αγορά της Δίβρης, παρουσία των μελών του Τοπικού Συμβουλίου και εκπροσώπων του Συλλόγου Διβριωτών Πάτρας, πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής το περασμένο Σάββατο με κύριο θέμα συζήτησης τη διαχείριση των ανταποδοτικών τελών που δικαιούται η Δίβρη από τη λειτουργία ιδιωτικού Υδροηλεκτρικού Σταθμού, καθώς και άλλα ζητήματα όπως η εγκατάσταση ΑΤΜ και η λειτουργία ιατρείου.

Όσον αφορά το υδροηλεκτρικό, αποφάσισαν να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου από τις υπηρεσίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σχετικά με τη μέχρι σήμερα διάθεση των ανταποδοτικών τελών του Υδροηλεκτρικού κατά τα προηγούμενα χρόνια καθώς και για τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, καθώς και ρητή δέσμευση του Δημάρχου ότι θα γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας σχετικά με την ετήσια διάθεση των χρημάτων, και θα παραπέμπονται με θετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Κατά τη συζήτηση, έγινε λόγος για συστηματική υποβάθμιση του ρόλου και του κύρους του εκλεγμένου Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας εκ μέρους του Δήμου Αρχαίας Όλυμπίας και ειδικότερα του Δημάρχου Γ. Γεωργιόπουλου και του Αντιδημάρχου Β. Αρβανίτη, με το επιχείρημα ότι έχουν αγνοηθεί οι ομόφωνες αποφάσεις του για διάθεση των εσόδων από τον υδροηλεκτρικό ώστε να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας ιατρείου και ΑΤΜ στη Δίβρη, και ότι δεν τους έχει παραχωρηθεί χώρος για να συνεδριάζουν.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης, απέρριψε τους παραπάνω ισχυριμούς, δηλώνοντας στην «Πρωινή» ότι ο δήμος στηρίζει έμπρακτα τη ΔΕ Λαμπείας μέσα από τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

«Εκ του νόμου τα χρήματα μπαίνουν στο γενικό ταμείο του δήμου και στη συνέχεια αποδίδονται στη Δίβρη μέσα από την υλοποίηση έργων αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, καθώς και κοινωνικής μέριμνας. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς αποδίδουμε στη Δίβρη το 100% των πόρων παρότι ο νόμος προβλέπει το 80% και το υπόλοιπο 20% στον δήμο. Οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου δεν έχουν αγνοηθεί ούτε έχουν απορριφθεί, αλλά εξετάζονται και αξιολογούνται μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα τις λάβουμε υπόψη για όλα τα θέματα, τηρώντας πάντα τη νομοθεσία σχετικά με τις δαπάνες. Γραφείο υπάρχει για το τοπικό συμβούλιο και θα τους παραχωρηθεί, καθώς εκεί που στεγάζονταν αρχικά, λειτουργεί το εποχικό ΠΚ Δίβρης. Επίσης έχουμε προτείνει την αίθουσα του δημοτικού σχολείου για τη διεξαγωγή συναντήσεων ή εκδηλώσεων, αλλά αυτό έχει ανασταλεί λόγω κορονοϊού. Ο δήμος είναι δίπλα στη Δίβρη, ακούει και εξετάζει όλα τα αιτήματα. Θεωρώ ότι γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα», τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής συνέλευσης, εστάλη και ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Γ. Γεωργιόπουλο.

«Αγαπητέ Δήμαρχε!

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην κοινότητα Λαμπείας (Δίβρη) του Δήμου μας, Υγειονομικός σταθμός, ΑΤΜ κτλ διαπιστώνουμε ότι πολύ νωρίς αποκοπήκατε από τις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται ότι δεν ακούτε τις ανάγκες τους. Θα περιμέναμε από σας ως νέος Δήμαρχος να “κάνετε τη διαφορά”, να ακούμε ένα ευθύ και καθαρό λόγο κι όχι παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές και παρελκυστικές τακτικές.

Κι εξηγούμαστε:

Υπάρχει ένα ποσό (αυτό του υδροηλεκτρικού) που εκ του νόμου ανήκει στην τοπική κοινότητα Λαμπείας, ο Δήμος είναι απλός διαμεσολαβητής.

Η τοπική κοινότητα με αίτημα του προέδρου του τοπικού συμβουλίου ζήτησε αυτό το ποσό να διατεθεί για ανακαίνιση του Ιατρείου Λαμπείας (μετά τη γενναία χορηγία του συμπατριώτη μας Τηλεμάχου Φωτεινού ώστε να καλυφθεί το σταθερό έλλειμμα της πολιτείας για παρουσία μόνιμου γιατρού στη Δίβρη και τα γύρω χωριά)

Κι εδώ άρχισαν τα “όργανα”, προφάσεις, νομικίστικα τερτίπια κτλ

Διαπιστώνουμε μια διάθεση να έχει άποψη ο Δήμος για το πώς θα διατίθεται αυτό το ποσό. Όχι! Ο Δήμος έχει άποψη για τη νομιμότητα των διαδικασιών και μόνο.

Για το πού θα πάνε τα χρήματα αποφάσισε η τοπική κοινωνία μέσω των νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων της δηλ. του τοπικού συμβουλίου.

Η συζήτηση γίνεται για το πώς θα διαχειριστούμε χρήματα μας, δεν ζητάμε να δώσετε χρήματα από το Δημοτικό ταμείο, που θα λείψουν πιθανά από κάποια άλλη κοινότητα. Δεν μπορεί εκ του νόμου αυτά τα χρήματα να πάνε σε άλλη κοινότητα, εκτός…. κι αν κάνετε και τέτοιες σκέψεις!

Στη συνέχεια αφού είδαμε τη δυστοκία του Δήμου να δώσει την πρέπουσα λύση στο θέμα του Ιατρείου και αφού λύσαμε τις βασικές του ελλείψεις του πάλι με χορηγία του κου Τηλεμάχου Φωτεινού, ζητήσαμε αυτά τα χρήματα να δοθούν για την τοποθέτηση ΑΤΜ στη Δίβρη, που είναι η πιο απομακρυσμένη κοινότητα του Δήμου.

Και πάλι προσκόμματα και δυσκολίες από πλευράς σας, αλλά και φαιδρότητες.

Ενώ σας φάνηκαν πολλά τα λεφτά για ένα ΑΤΜ, τώρα προτείνετε να γίνουν τρία. Για για το ΑΤΜ της Δίβρης δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, ενώ για τα υπόλοιπα δύο θα πρέπει να βρείτε χρήματα από τα ταμεία του Δήμου. Αστεία πράγματα!

Κύριε Γεωργιόπουλε!

Ξέρουμε ότι μπορείτε καλλίτερα αλλά και εμείς αξίζουμε περισσότερα,

για αυτό:

-Ζητάμε από σάς εδώ και τώρα, να δείξετε την πολιτική βούληση

-Ζητάμε να τιμήσετε την υπογραφή του αντιδημάρχου σας

και να δεσμευθείτε δημοσίως και εγγράφως για τη εγκατάσταση ΑΤΜ στη Δίβρη και να δώσετε εντολή στους συνεργάτες σας να λύσουν αυτοί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα.

-Ζητάμε να ξεκαθαρίσετε στους συνεργάτες σας και στο Δημοτικό συμβούλιο ότι το επίμαχο κονδύλι (δηλ. τα χρήματα του ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΎ) είναι χρήματα της τοπικής κοινότητας κι όχι του Δήμου.

Με τιμή κι εκτίμηση

Άγγελος Ηλιόπουλος      Διομήδης Τόλιος

Πρόεδρος Συλλόγου      Πρόεδρος Συλλόγου

Διβριωτών Πάτρας         Διβριωτών Αθήνας».

Σχόλιο για "Ανοιχτή συνέλευση και επιστολή για τα προβλήματα της Δίβρης – Τι ζητούν οι κάτοικοι από τον δήμο για ΑΤΜ και υδροηλεκτρικό"

  1. Ο/Η Παναγιώτης Φωτεινός λέει:

    Αν και η επιστολή των δύο Συλλόγων του χωριού είναι η καλύτερη απάντηση στις γενικόλογες τοποθετήσεις του του κ. αντιδημάρχου θα ήθελα να τονίσω ότι σαν συνεπής πολιτικάντης δεν δίνει καμία συγκεκριμένη απάντηση στις αιτιάσεις της συνέλευσης των κατοίκων της Δίβρης αλλά με γενικόλογες εκφράσεις του τύπου
    ”ο δήμος στηρίζει έμπρακτα τη ΔΕ Λαμπείας μέσα από τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες” προσπαθεί να αιτιολογήσει την κραυγαλέα αδιαφορία και αποχή του Δήμου από τα δύο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών:1ον, την έλευση και εγκατάσταση γιατρού στη Δίβρη για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας προς όλους τους δημότες Δίβρης και γύρω χωριών ΔΩΡΕΑΝ και 2ον την εγκατάσταση ΑΤΜ στην Δίβρη που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του ορεινού όγκου του Δήμου. Σημειωτέον ο Δήμαρχος και ο αν΄αυτού αντιδήμαρχος ενώ στην αρχή είχαν προφορικά (και για το θέμα του ΑΤΜ γραπτά) δεσμευθεί ότι θα συνδράμουν για την υλοποίηση τόσο σημαντικών για την ζωή των απομονωμένων χωριών δράσεων , στην συνέχεια όχι μόνο δεν βοήθησαν ως είχαν καθήκον αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να ματαιωθεί και η εγκατάσταση γιατρού και η τοποθέτηση ΑΤΜ. (Στα γύρω χωριά δε που και αυτά ωφελούνται από τις δύο αυτές δράσεις διέδιδαν δολίως απίστευτα ψεύδη. ότι θα κλείσει το ιατρείο της Δίβρης κ.λ.π.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ