FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή επιστολή Σοφίας Φιλιππίδου σε Μενδώνη: «Με προσπερνάτε σαν να είμαι επαίτης»

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Tη διαμαρτυρία της εξέφρασε η ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου με ανοιχτή επιστολή προς τους Λίνα Μενδώνη και Νικόλα Γιατρομανωλάκη καθώς η πρότασή της για θεατρική παράσταση συγκεκριμένου έργου δεν ήταν μέσα στις πρόσφατες επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων καταγγέλλει τις παθογένειες και τα στρεβλά σημεία του θεσμού.

Απευθυνόμενη επίσης και προς τα μέλη της επιτροπής επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟΑ, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Kαταφέρατε να με ταπεινώσετε με την προσβολή σας μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Μια δυνατή φωνή μέσα μου μου λέει ότι με απορρίψατε μάλλον γιατί είμαι υπέρ το δέον επιμελής, έντιμη, εργατική και δημιουργική και γιατί ξόδεψα και τα δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ που μου δώσατε πέρσι για την παράσταση ‘Τα τρία φιλιά… Η Σταχτιά γυναίκα’ του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου και έβαλα και από την τσέπη μου.

Εγώ η ίδια δεν πληρώθηκα για τίποτα, για να ανεβάσω -εν μέσω πανδημίας και με όλες τις προφυλάξεις- το έργο. Πλήρωσα τους ηθοποιούς και όλους τους συνεργάτες μου, τα ενοίκια, τα ένσημα κ.λπ., όπως και το συνεργείο κινηματογράφησης και για να ντοκουμεντάρω τη δουλειά έκανα ένα εναλλακτικό ‘θεατροφίλμ’ με το έργο πριν από την παράσταση (πρεμιέρα προβολής 26 Ιουλίου). Είμαι έτοιμη να ανεβάσω την παράσταση σε θέατρο μόλις αυτό είναι εφικτό. Πίστευα πως έτσι θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο υπουργείο, σε σας που με κρίνετε και απέναντι στο καλλιτεχνικό μου όραμα.

Επί πλέον μελέτησα 850 mail ηθοποιών -επειδή προσκάλεσα σε οντισιόν νέους ηθοποιούς- και είδα διαδικτυακά 110 ηθοποιούς εκ των οποίων διάλεξα τέσσερις για τις ανάγκες τις παράστασης. Ειλικρινά πίστευα πως όλα αυτά και επιπλέον η διετής έρευνα που έκανα γύρω από τον συγγραφέα, καθώς και η διασκευή δ;yο μεγάλων, δύσκολων και άπαικτων έργων του νεοελληνικού θεάτρου θα ήταν τα εχέγγυα για την επιβράβευσή μου. Αλλά όχι, μάλλον δεν θέλετε έτσι ή δεν μου το ’χατε…»

Φανερά ενοχλημένη, η δημοφιλής ηθοποιός, μεταφράστρια, συγγραφέας και σκηνοθέτις, σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, όπου και κοινοποίησε την ανοιχτή επιστολή, σημείωσε την έκπληξή της για το ότι «η μη κερδοσκοπική εταιρεία» της «τ3χνη», «δεν είναι μέσα στα επιχορηγούμενα σχήματα. Και αναρωτιέμαι γιατί η πρότασή μου που αναφέρεται στον θρύλο της Γενοβέφας (κάτι σαν αγία, μια θεά που περνάει στην αθανασία λόγω τιμιότητας και γίνεται σύμβολο της αρετής) δεν ενδιαφέρει την επιτροπή του υπουργείου ούτε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Γ. Μενδώνη και τον κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού; Είναι άραγε ένα μήνυμα, είναι τιμωρία ή μήπως είναι σημάδι θεϊκό;» αναρωτιέται με σαρκασμό και χιούμορ.

Για να δώσει η ίδια την απάντηση στην επιστολή της: «Αν κάνω αίτηση για επιχορήγηση τα τρία τελευταία χρόνια της πεντηκονταετούς θεατρικής ζωής μου, είναι γιατί επιζητώ την επιβράβευση και την ενθάρρυνση του υπουργείου για τη θεατρική έρευνα, την προσφορά, τη διδασκαλία και το υπόλοιπο έργο μου με τις ομάδες!

Χρόνια τώρα με βλέπετε και δεν με βλέπετε… Με προσπερνάτε σαν να είμαι επαίτης με κάνετε να αισθάνομαι άσχημα, ενώ ρίχνετε άφθονο φως στα έργα ‘φίλων’ σας. Στην περίπτωσή μου θα έπρεπε να ντρέπεστε που με φέρατε ακόμη μια φορά σ’ αυτή τη δεινή θέση».

Η ηθοποιός σε ανάρτηση που προηγήθηκε της επιστολής της γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει να επιχορηγεί η ίδια «την εταιρεία» και τον «εαυτό» της, «κάνοντας σεμινάρια στο μαγαζάκι της «τ3χνης» και ανεβάζοντας παραστάσεις χωρίς τη βοήθεια του κράτους, «τουλάχιστον όσο είναι οι ίδιοι άνθρωποι στα πράγματα»!

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος