FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιξε ο διάλογος για Λιμάνι Κατακόλου και ΟΧΕ

Ημερομηνία: 25-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

argiropoulos-georgiopoulos

Επίσκεψη Γ. Αργυρόπουλου σε Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του λιμένα Κατακόλου, χωρίς να αποκλείεται η τοπική οικονομία από το μέλλον του,- μετά και την ένταξη του προς αξιοποίηση στο υπέρ ταμείο Αποκρατικοποιήσεων-, αποτελεί κατά τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννη Αργυρόπουλο, «αδιαπραγμάτευτο όρο»  όπως υποστήριξε χθες, στον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο τον οποίο και επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Στην ατζέντα της συνάντησης, πέραν της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Κατακόλου ήταν και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στον άξονα Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία, και το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας που εγκρίθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

argiropoulos-georgiopoulos2

Μιλώντας για το λιμάνι Κατακόλου που θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες για τα επόμενα 99 χρόνια, ο κ. Αργυρόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι ουτοπιστές και αιθεροβάμονες για να πιστεύουν ότι το σχέδιο αυτό, που έχει ήδη γίνει Νόμος του Κράτους, μπορεί να αλλάξει, τόνισε όμως, «ότι η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε ένα δημόσιο διάλογο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του λιμανιού, κυρίως όμως δεν θα αποκλείει την τοπική οικονομία από το μέλλον του λιμανιού». «Δηλαδή δε πρέπει να έρθουν μέσα σε μια νύχταιδιώτες επενδυτές να πάρουν το μάνατζμέντ και τη λειτουργία του λιμανιού και η τοπική οικονομία να μείνει στο περιθώριο. Ήδη έχω υποβάλει σχετικό αίτημα στο Δήμαρχο Πύργου για μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία και ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από αυτό το θέμα».

Όσον αφορά τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΠΑ, τόνισε πως είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου καθώς δεν πρόκειται για μια λίστα έργων ή για αποσπασματικές δράσεις –που όπως έχει διδάξει το παρελθόν δε βοηθούν σε τίποτα αφήνοντας το Νομό στην τελευταία θέση ανάπτυξης- αλλά για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα δημιουργούν τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού, για νέες θέσεις εργασίας και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Κοινή προσπάθεια

Ο κ. Γεωργιόπουλος, επισήμανε ότι οι απόψεις που του κατέθεσε ο κ. Αργυρόπουλος ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις δικές του και τόνισε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το λιμάνι και πως μόλις η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει το θέμα θα συγκαλέσει σύσκεψη των φορέων της Ηλείας καθώς το Κατάκολο είναι βασικός πόλος ανάπτυξης του νομού και τους αφορά όλους. «Άρα πρέπει να είναι στη στόχευση όλων μας, να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την ΟΧΕ, κάναμε χθες (σ.σ. προχθές) μια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και περάσαμε το σύμφωνο συνεργασίας με τους δύο δήμους. Τις προσεχείς ημέρες, απ’ όσο έχω ενημερωθεί από το Δήμαρχο Πύργου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας θα προχωρήσει στην έγκριση του συμφώνου συνεργασίας.  Το μόνο που θέλω να πω γύρω από αυτό, που είναι εξίσου σπουδαίο θέμα, για να μην πω το σπουδαιότερο της νέας προγραμματικής περιόδου, οι ΟΧΕ, είναι μεγάλη μας χαρά το ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε πως πρέπει η Ηλεία να έχει μια ΟΧΕ που θα αναπτυχθεί στον άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή έχει και μια σπουδαία προϋπόθεση που είναι η αρμονική συνεργασία με τους δήμους και τους άλλους φορείς καθώς μόνον μέσα από πνεύμα συνεργασίας και κοινή δημιουργική προσπάθεια μπορούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Για αυτό το λόγο έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του κ.Αργυρόπουλου, διότι έτσι πρέπει γίνει ο διάλογος και να εξελιχθεί η διαβούλευση. Άρα ο κ.Αργυρόπουλος ανοίγει την είσοδο για τη συζήτηση που πρέπει να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε, και δείχνει τον δρόμο σε όλους τους άλλους για το πώς πρέπει να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος