FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγουν σχολεία και σχολές με αντιδράσεις για τον «διαχωρισμό» και τα επί πληρωμή τεστ

Ημερομηνία: 28-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος, καθώς, πέρα από τον παραδοσιακό πονοκέφαλο της επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων, υφίσταται και εκείνος του εμβολιασμού και των τεστ σε μαθητές και δασκάλους.

Αρκετά ζητήματα ανακύπτουν και με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, που θα πρέπει να συνοδεύεται από εμβολιασμό ή επί πληρωμή εργαστηριακά τεστ. Οσοι φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα υποχρεούνται σε rapid ή μοριακά τεστ με δικά τους έξοδα, γεγονός που ήδη προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων που ζητούν τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2020, επιστρέφουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, κάτι που ζητούσαν στις κινητοποιήσεις τους όλη την περσινή χρονιά οι φοιτητικοί σύλλογοι. Το de facto προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση εμβολιασμού για μια ηλικία με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού γύρω στο 40% (νέοι-νέες 18-24 ετών) προκαλεί αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας, τόσο για τον προωθούμενο διαχωρισμό όσο και για όσους ανεμβολίαστους θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση δύο rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικές δομές, κάτι που μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση ώς 80 ευρώ τον μήνα.

Δυσκολίες, όμως, αναμένεται να προκαλέσουν οι έλεγχοι σε εκατοντάδες φοιτητές για το εάν έχουν εμβολιαστεί ή υποβληθεί στα τεστ που οφείλουν. Στις 23 Αυγούστου, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, κάλεσε, μέσω ανοιχτής επιστολής, όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εμβολιαστούν. Χαρακτηρίζει την πράξη του εμβολιασμού ως πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως και πράξη αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και δήλωση εμπιστοσύνης στην επιστήμη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των φοιτητικών συλλόγων των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, όσο πλησιάζει και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με φοιτητές να θεωρούν ότι σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλους όσοι δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν θελήσει να εμβολιαστούν ακόμα, ενώ φόβοι εκφράζονται και για το ενδεχόμενο απειλής απομάκρυνσης από τις φοιτητικές εστίες.

Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο η αυστηρή εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων να φορτίσει ακόμα περισσότερο το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των φοιτητών, μετά τη μακρά απουσία από τα αμφιθέατρα, την εξαγγελία μέτρων όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία κτλ.

Οπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «η μοναδική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν είναι να τους εξαθλιώσει οικονομικά, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Παράλληλα, και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί την κρίση σαν ευκαιρία για να δημιουργήσει στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους συνομηλίκους τους να εμβολιαστούν, εμπιστευόμενοι την επιστήμη, διεκδικώντας παράλληλα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, χωρίς αποκλεισμούς, συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι εκπαιδευτικοί

Μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός, με το ποσοστό όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κυμαίνεται, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μεταξύ 20% και 25%. Προαπαιτούμενο για την παρουσία τους στις τάξεις είναι η διεξαγωγή δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Για εκβιαστικά μέτρα που δεν βελτιώνουν επί της ουσίας την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες κάνει λόγο ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ο «Σωκράτης», που ζητά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως λιγότεροι μαθητές ανά τάξη (15) και επαρκής καθαριότητα των αιθουσών και όχι «εκβιασμοί» και διχαστικά μέτρα εις βάρος των εκπαιδευτικών.

«Με τα “μέτρα” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο υπ. Υγείας (…) μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος