FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για φορο-οφειλές – Κίνδυνος να «χαθούν» χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στο τέλος του έτους

Ημερομηνία: 19-11-2022 | Συντάκτης:

«Κατεπείγον σήμα» σε όλες τις εφορίες και τις ελεγκτικές αρχές να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, κατά προτεραιότητα, όσων ελέγχονται και οι υποθέσεις τους γίνονται «παρελθόν» στο τέλος του έτους, έστειλε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές αρχές και φέτος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να «χαθούν» και παραγραφούν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, που έχουν μάλιστα και μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον και «κλείνουν» στο τέλος του τρέχοντος έτους, από μια απλή καθυστέρηση στον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών.

Αυτό δε γιατί τα υπόλοιπα ή οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «συμπληρωματικά στοιχεία» που είναι ικανά να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

Άλλωστε η εξέταση της ακρίβειας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με βάση το υπόλοιπο και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου αποτελεί βασικό εργαλείο και τακτικό μέσο που έχει στο νόμιμο οπλοστάσιό του ο φορολογικός έλεγχος, εδώ και πολλά χρόνια, και το οποίο οφείλει να αξιοποιεί συστηματικά για την αποτελεσματική εκπλήρωση του έργου του, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χρήση του όχι μόνο προβλέπεται ειδικώς στον νόμο, αλλά και διευκολύνεται σημαντικά, στη σύγχρονη εποχή, από την τεχνολογία, τις δυνατότητες της οποίας υποχρεούται να αξιοποιεί η φορολογική διοίκηση, προς εξυπηρέτηση της ταχύτητας, της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και τα τελευταία χρόνια οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία ειδικό λογισμικό διασταύρωσης της ακρίβειας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των βασικών και τακτικών μέσων του φορολογικού ελέγχου της ακρίβειας των δηλώσεων εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να διενεργείται, κατ’ αρχήν, εντός της προβλεπόμενης πενταετίας, είναι και η εξέταση του υπόλοιπου και των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου στην ημεδαπή, καθώς δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», ικανά να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της κατ’ αρχήν οριζόμενης, πενταετούς προθεσμίας παραγραφής.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη «στοχοποιήσει» δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων, με μεγάλο φορολογικό και ως εκ τούτου εισπρακτικό ενδιαφέρον, που παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μάλιστα έχουν βάλει στο φουλ τις «μηχανές» τους, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα το έργο τους, αφού, με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να δοθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα 20 ημέρων, σε κάθε ελεγχόμενο, προκειμένου να αντικρούσει την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου από τη στιγμή που του κοινοποιείται.

Αναλυτικότερα, υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι ακόλουθες:
1. Οι φορολογικές υποθέσεις, φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, του φορολογικού έτους 2016 για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις, ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
2. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν το φορολογικό έτος ή χρήση του 2013, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2019.
3. Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2011, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.
4. Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Στις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2012.
5. Οι υποθέσεις του έτους 2006. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Πηγή: Ναυτεμποτρική


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος