FOLLOW US: facebook twitter

Άνοιγμα σχολείων «αλλά» Κεραμέως: Κορόνα(ιός) ή γράμματα;

Ημερομηνία: 26-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Υποτίθεται ότι η Νίκη Κεραμέως έδωσε τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για να ξεκαθαρίσει τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν για την επαναλειτουργία των σχολείων και να δώσει-μέσω των απαντήσεών της-ένα αίσθημα ασφάλειας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τελικά, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, η Υπουργός Παιδείας κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μπερδέψει, να προκαλέσει σύγχυση αλλά και οργή στις τάξεις των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας, ιδιαίτερα για το θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Βλέποντας και κάνοντας, αυτό φαίνεται πως είναι το μότο για την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις προδίδουν προχειρότητα και επικίνδυνους χειρισμούς ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν στη χώρα και γενικότερα στον κόσμο παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν, ενώ ειδικά για το φλέγον ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη επιχείρησε να παραπλανήσει το κοινό αναφερόμενη στον αριθμό 17 ως τον αριθμητικό μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη σε ολόκληρη την επικράτεια, ο οποίος όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειονότητας των σχολικών αιθουσών. Βάσει λοιπόν των περσινών στοιχείων, περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές, δηλαδή τα 3/4 του μαθητικού δυναμικού της χώρας, κατανέμονται σε τμήματα με περισσότερα από 17 άτομα στις τάξεις των δύο πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων που ζητούν σχηματισμό μικρότερων τμημάτων έως 15 μαθητών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να επιτευχθεί η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η κυβέρνηση επιμένει στη λειτουργία τμημάτων σε πλήρη σύνθεση και καθημερινή βάση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών ξεπερνά τα 20, σε αίθουσες μόλις λίγων τετραγωνικών.

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονταν σε χαμηλά νούμερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει για 20 μέρες τα σχολεία ορίζοντας στα 15 άτομα τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών ανά τάξη και τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης. Η ίδια κυβέρνηση, σήμερα, με τη χώρα να καταγράφει σχεδόν καθημερινά νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, αποφασίζει να ανοίξει τα σχολεία με μοναδικό ίσως μέτρο προστασίας τη χρήση μάσκας από εκπ

Ειρήσθω εν παρόδω οι τρεις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της εκπαίδευσης προχωρούν σε κοινή τηλεδιάσκεψη για να καθορίσουν την από κοινού στάση τους. Ολα δείχνουν ότι το φθινόπωρο στο χώρο της εκπαίδευσης θα είναι καυτό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος