FOLLOW US: facebook twitter

Ανοίγει (σταδιακά) και ο πολιτισμός

Ημερομηνία: 07-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Προτεραιότητα έχει το άνοιγμα των μουσείων (14 Μαΐου), ακολουθούν όπως φαίνεται στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά και στις 28 του μήνα τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.

Τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοινώνει ποιες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν φέτος στο πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι εν μέσω του πρώτου δύσκολου καλοκαιριού.

Την Τρίτη τη σκυτάλη παίρνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία παρουσιάζει μαζί με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους του οργανισμού τα φετινά τους σχέδια. Είναι φανερό -από την κινητοποίηση- των κορυφαίων θεσμών πως, μετά την εστίαση, τα σχολεία, τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, τον δρόμο προς την ελευθερία παίρνει και ο πολιτισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συμμετάσχει και η υπουργός Πολιτισμού καθώς πρόκειται να αποφασιστεί το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχει το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, καθώς μία ημέρα μετά ανοίγει ο τουρισμός και θέλουν να συνδυάσουν το άνοιγμα με την άφιξη ξένων επισκεπτών.

Ακολουθεί στις 21 Μαΐου το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων (πολύ δύσκολα θα δοθεί πράσινο φως για άνοιγμα στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και τους πολυκινηματογράφους), ενώ στις 28 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα των θεάτρων και η έναρξη διεξαγωγής συναυλιών.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, φαίνεται πως οδεύουμε προς σταδιακό άνοιγμα και των καλλιτεχνικών χώρων, προφανώς με μέτρα προστασίας ανάλογα με εκείνα του περσινού καλοκαιριού (αποστάσεις, μειωμένη χωρητικότητα, θερμομέτρηση κατά την είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας, κ.λπ.) ή και αυστηρότερα (ίσως προστεθούν και τα self tests), τα οποία προφανώς δεν σώζουν το σοβαρά πληγωμένο καλλιτεχνικό στερέωμα, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν μια αισιόδοξη, προσεκτική επανεκκίνηση.

Δυστυχώς, για ακόμα μια χρονιά θα λείπουν οι μεγάλες συναυλίες ξένων συγκροτημάτων καθώς είτε οι μεγάλοι σταρ της μουσικής ακυρώνουν τις παγκόσμιες τουρνέ τους, είτε παραμένουν (οικονομικά) απαγορευτικές για τους Ελληνες παραγωγούς λόγω της ισχύουσας μειωμένης χωρητικότητας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος